GKI: Negyedik hónapja romlik a háztartások hangulata

A 2018-as választás titkos története 84 színes oldalon.
Megveszem

A GKI konjunktúraindexe októberben 2 hónapos, hibahatáron belüli csökkenés után kissé emelkedni tudott, de így sem érte el júliusi szintjét – írja a Portfolio.

A GKI Gazdaságkutató az EU támogatásával készített felmérést, ami szerint az októberi javulás az üzleti várakozások kedvezőbbé válásának eredménye, itt két hónapnyi stagnálás után jött kis emelkedés.

Az üzleti szféra foglalkoztatási hajlandósága októberben erősödött, a létszám növelését tervező cégek aránya beérte a létszám csökkentésével kalkulálókét, főleg a kereskedelmi és szolgáltató cégeknek hála.

A fogyasztói várakozások viszont a 4. hónapja romlanak.

A lakosság körében tovább erősödött a munkanélküliségtől való félelem.

Illusztráció: 123RF/Antonio Guillem

Az emberek októberben saját pénzügyi helyzetük alakulását a szeptemberinél rosszabbnak, a megtakarítási képességüket kicsit jobbnak érezték.

A GKI konjunktúraindexe áprilisi esésének szinte pont a felét dolgozta le októberre. (Portfolio)

Amikor az ország járványellenes intézkedésekre vár, a kormány saját hatalmának bebetonozását tartja a legfontosabbnak. Ezermilliárdos közvagyon ellopásának legalizálása, ideológiai hadviselés a szexuális kisebbségekkel szemben, a választási törvény sokadik megváltoztatása, az ellenzéki együttműködést megakadályozandó... és lesz itt még ötlet. Tavasszal a rendkívüli intézkedések bevezetésének napján megszállták az Indexet. Most mi következik? Addig támogasd a szabad sajtót, amíg lehet! Lépj be a Körbe, vagy támogasd bármekkora összeggel a 444 szerkesztőségét!