Az amerikai konzulátus mellől hurcoltak el egy hongkongi diákvezért

A 2018-as választás titkos története 84 színes oldalon.
Megveszem

A 19 éves Tony Chung éppen menedéket készült kérni az Egyesült Államok hongkongi konzulátusán, amikor a kínai hatóságok elragadták, és őrizetbe vették, jelentette a Guardian. A demokráciapárti aktivista óvadék ellenében volt szabadlábon, mivel a nyáron Pekingben elfogadott, Hongkong függetlenségét gyakorlatilag felszámoló nemzetbiztonsági törvény megsértésével vádolták. A nevében nemzetbiztonsági törvényt viszonylag könnyű megsértenie bárkinek, aki kiáll Hongkong elvben 2047-ig fenntartandó, a kínaihoz képest demokratikus államrendje mellett, vagy a városállam önállósága mellett kampányol.

Tony Chung 2020. augusztus 8-án.Fotó: ISAAC LAWRENCE/AFP

A Friends of Hong Kong nevű, nagy-britanniai székhelyű hongkongi emberijogi csoport beszámolója szerint Chung kedden helyi idő szerint 8:10-kor ért az USA hongkongi konzulátusához, ami azonban csak húsz perccel később nyitott. Ezért ötven méterre a konzulátustól beült egy kávézóba, ahonnan felhívta a Friends of Hong Kongot azzal, hogy egy zöld inges férfi követi. Attól tartott, hogy az idegen a kínai állambiztonság ügynöke. "Négy perccel később kaptuk a jelentést járókelőktől, hogy Tonyt elhurcolták, és egy [közeli kormányzati] épülethez vezették" - mondta a szervezet szóvivője.

A szervezet beszámolóját a South China Morning Post riportja is megerősítette. A lap újságírója szemtanúja volt annak, hogy Chungot két ember elvezeti a kávézóból.

Chungot júliusban tartóztatták le azzal a váddal, hogy az interneten Hongkong függetlenségét propagálta. Útlevelét bevonták, és óvadék ellenében engedték csak szabadon. A Friends of Hong Kong beszámolója szerint Chungot hétfőn felszólították a hatóságok, hogy másnap jelentkezzen a rendőrségen. Attól tartva, hogy további vádakat emelhetnek ellene, vagy visszavonhatják az óvadék elleni szabadon engedését, menedékért akart folyamodni az amerikai konulátuson. (Via The Guardian)

Amikor az ország járványellenes intézkedésekre vár, a kormány saját hatalmának bebetonozását tartja a legfontosabbnak. Ezermilliárdos közvagyon ellopásának legalizálása, ideológiai hadviselés a szexuális kisebbségekkel szemben, a választási törvény sokadik megváltoztatása, az ellenzéki együttműködést megakadályozandó... és lesz itt még ötlet. Tavasszal a rendkívüli intézkedések bevezetésének napján megszállták az Indexet. Most mi következik? Addig támogasd a szabad sajtót, amíg lehet! Lépj be a Körbe, vagy támogasd bármekkora összeggel a 444 szerkesztőségét!