Hárman kórházba kerültek a Máltai Szeretetszolgálat miskolci idősotthonából

járvány
2020 október 27., 12:03

Koronavírusos lett a Máltai Szeretetszolgálat 25 fős, miskolci idősotthonának egyik lakója. Azóta hárman kórházba is kerültek, mindnyájuk állapota kielégítő.

„A három kórházi ellátásra szoruló betegnél, és több, az otthonban enyhe tüneteket mutató gondozottnál végeztek koronavírus tesztet - ezek eredménye még nem készült el” - írta kérdésünkre a Máltai Szeretetszolgálat.

Az egyik lakó rokona nehezményezte nekünk, hogy csak a tünetet produkáló embereket tesztelik, pedig a dolgozóktól azok is elkaphatták a vírust, akik nem érintkeztek fertőzött lakóval.

A Máltai Szeretetszolgálat erről azt írta:

„A Szeretetszolgálat tesztelési gyakorlata szerint saját forrásainkból és szakembereinkkel bármely intézményünkben azonnal tesztelünk, amennyiben valakinél tünetek, vagy akár kontaktkutatás kapcsán fertőzés jelentkezik. Ez ellátottainkra és dolgozóinkra egyaránt igaz. Amennyiben ebben a körben pozitív eredmény születik, úgy a járványügyi hatóságokat haladéktalanul értesítjük. A további tesztelési feladatokat már a hatóság rendeli el és végzi. Mi azzal segítjük és gyorsítjuk a munkájukat, hogy minden esetben felajánljuk, hogy saját szakembereink a mintavételezést és a minták laboratóriumba szállítását önerőből elvégzik. A hatóság a teszteléseket mind az ellátottak, mind a dolgozók körében már saját protokolljai szerint végzi el”.

A szervezet 30 bentlakásos intézménye közül eddig ötben jelent meg a fertőzés.

Címlapkép: A Magyar Máltai Szeretetszolgálat munkatársai adománycsomagokat pakolnak a kiszállításhoz Miskolcon 2020. május 14-én. (MTI/Vajda János)