Nem kezdett el befagyni a Jeges-tenger

A 2018-as választás titkos története 84 színes oldalon.
Megveszem

Az Országos Meteorológiai Szolgálat (OMSZ) szerint „jelentős következményei lehetnek az előttünk álló tél szempontjából” annak, hogy még mindig nem kezdett el befagyni az Északi-sark óceánja, azaz a Jeges-tenger. Hogy pontosan milyen hatásai lesznek ennek, még nem tudjuk, a rendszeres időjárási mérések kezdete óta ugyanis nem történt még olyan, hogy október vége felé ne indult volna el a jégképződés még az északi-sarkvidéki tengeri jég bölcsőjének tekintett szibériai Laptyev-tengeren sem.

A fagyást brit szakértők szerint az elhúzódó, rendkívül meleg észak-oroszországi időjárás, valamint a meleg atlanti-óceáni áramlások betörése késlelteti. A térségben az óceáni vízhőmérséklet több mint öt Celsius-fokkal haladta meg az átlagot a rekordot döntő hőhullám, valamint az elmúlt téli tengeri jég szokatlanul korai olvadása miatt.

Az OMSZ szerint 2020 szeptemberében az eddigi második legkisebb jégkiterjedést mérték az északi sarki óceánon, 2020 októberében viszont már rekord alacsony a jégborítottság. Ezért halad teljesen más ütemben a visszafagyás, mint eddig.

Amikor az ország járványellenes intézkedésekre vár, a kormány saját hatalmának bebetonozását tartja a legfontosabbnak. Ezermilliárdos közvagyon ellopásának legalizálása, ideológiai hadviselés a szexuális kisebbségekkel szemben, a választási törvény sokadik megváltoztatása, az ellenzéki együttműködést megakadályozandó... és lesz itt még ötlet. Tavasszal a rendkívüli intézkedések bevezetésének napján megszállták az Indexet. Most mi következik? Addig támogasd a szabad sajtót, amíg lehet! Lépj be a Körbe, vagy támogasd bármekkora összeggel a 444 szerkesztőségét!