Nem kezdett el befagyni a Jeges-tenger

időjárás
2020 október 27., 14:25

Az Országos Meteorológiai Szolgálat (OMSZ) szerint „jelentős következményei lehetnek az előttünk álló tél szempontjából” annak, hogy még mindig nem kezdett el befagyni az Északi-sark óceánja, azaz a Jeges-tenger. Hogy pontosan milyen hatásai lesznek ennek, még nem tudjuk, a rendszeres időjárási mérések kezdete óta ugyanis nem történt még olyan, hogy október vége felé ne indult volna el a jégképződés még az északi-sarkvidéki tengeri jég bölcsőjének tekintett szibériai Laptyev-tengeren sem.

A fagyást brit szakértők szerint az elhúzódó, rendkívül meleg észak-oroszországi időjárás, valamint a meleg atlanti-óceáni áramlások betörése késlelteti. A térségben az óceáni vízhőmérséklet több mint öt Celsius-fokkal haladta meg az átlagot a rekordot döntő hőhullám, valamint az elmúlt téli tengeri jég szokatlanul korai olvadása miatt.

Az OMSZ szerint 2020 szeptemberében az eddigi második legkisebb jégkiterjedést mérték az északi sarki óceánon, 2020 októberében viszont már rekord alacsony a jégborítottság. Ezért halad teljesen más ütemben a visszafagyás, mint eddig.