Német volt az embercsempész, aki kézigránáttal robbantotta fel magát

bűnügy
2020 október 27., 18:35

A rendelkezésre álló adatok alapján a férfi egy magyar rendszámú kocsival közlekedett a 85-ös számú főúton Vitnyéd térségében Ausztria felé, amikor a rendőrök a Készenléti Rendőrség Nemzeti Nyomozó Iroda információi alapján megállították. A gyanú szerint a kocsija hátsó ülésén és a csomagtartójában öt illegális migránst vitt át a magyar-osztrák államhatáron.

A sofőr – miután a járőrök leintették – az autóval megállt, majd kiszállt, egy fegyvert és egy kézigránátot vett elő, és az út melletti füves terület felé elszaladt. A rendőrök követték, és megállásra szólították fel. Miután ennek nem tett eleget, figyelmeztető lövést adtak le. A férfi ekkor maga ellen fordította a fegyverét, és a kezében lévő kézigránát is felrobbant, amitől azonnal meghalt. Más nem sérült meg.

Rendőrök keresőkutyával a Győr-Moson-Sopron megyei Vitnyédnél, ahol öngyilkos lett egy felfegyverkezett embercsempész 2020. október 26-án.
photo_camera Rendőrök keresőkutyával a Győr-Moson-Sopron megyei Vitnyédnél, ahol öngyilkos lett egy felfegyverkezett embercsempész 2020. október 26-án. Fotó: Krizsán Csaba/MTI/MTVA

Kiderült, hogy a migránsokat szállító férfi egy 52 éves német állampolgár, aki nem ismeretlen az osztrák hatóságok előtt: Ausztriában szintén embercsempészés miatt van folyamatban vele szemben nyomozás.

Az autóban utazók közül kettőt a helyszínen elfogtak, és előállították őket a Győr-Moson-Sopron Megyei Rendőr-főkapitányságra. A kihallgatáson elmondták, hogy Szerbia felől érkeztek Magyarországra, és az embercsempész egy erdős területen vette fel őket kocsijával, és a rendőri intézkedésig vele utaztak. Mindketten azt mondták, szír állampolgárok, a személyazonosságukat és tartózkodásuk jogszerűségét nem tudták hitelt érdemlően igazolni, így visszakísérik őket az ideiglenes biztonsági határzárhoz.

Három társuk az intézkedés alól kivonta magát, és a helyszínről elfutott. Ők feltételezhetően azonosak azzal a három külföldivel, akiket Ausztriában fogtak el az osztrák rendőrök.

Az ügy körülményeit a Győr-Moson-Sopron Megyei Rendőr-főkapitányság, valamint a Központi Nyomozó Főügyészség Győri Regionális Nyomozó Ügyészsége embercsempészés és más bűncselekmények elkövetésének megalapozott gyanúja miatt indított nyomozásban vizsgálja.