Varga Mihály: Időben és kellő hatásfokú intézkedéseket hozott a kormány a válság kezelésére

gazdaság
2020 október 27., 15:39

Időben és kellő hatásfokú intézkedéseket hozott a kormány a járvány okozta válság kezelésére – mondta az éves meghallgatásán Varga Mihály pénzügyminiszter az Országgyűlés vállalkozásfejlesztési bizottságában. Azt mondta, az euró bevezetésére nincs céldátum.

Varga Mihály pénzügyminiszter nyújtotta be a hitelfelvétel módosításáról szóló törvényt, két héttel moszkvai tárgyalásai után.
photo_camera Varga Mihály pénzügyminiszter beszédet mond a Szent István napi ünnepi önkormányzati ülésen a karcagi városháza dísztermében 2020. augusztus 20-án. Fotó: Mészáros János/MTI/MTVA

A gazdasági visszaeséssel párhuzamosan – ami a minisztérium számításai szerint idén 6-6,4 százalék között alakulhat – nagyobb államháztartási hiánnyal kell számolni.

A vírusválság miatt kb. 1400 milliárd forint adóbevételtől esik el a költségvetés idén – mondta Varga, aki szerint a jelenlegi helyzetben egyre több ember sokkal jobban fél a munkahelye elvesztésétől, mint a vírustól, ilyenkor nem a hiánycél az elsődleges szempont.

Szerinte most a magyar kormánynak is a munkahelyek megtartása érdekében kell folyamatosan újabb lépéseket tennie. Példaként említette az újépítésű lakások kedvezményes, 5 százalékos áfájának bevezetését. Ez azt a célt szolgálta, hogy a vállalkozások és a háztartások is kedvezőbb helyzetbe kerüljenek – mondta.

Csárdi Antal (LMP) megkérdezte, az áfacsökkentésnek mekkora a költségvetési vonzata. Varga azt mondta, az 110-120 milliárd forint áfabevétel-kiesést okoz, de az meg fog térülni az épülő lakások nagyobb számán, vagy az otthonhoz jutók elégedettségén keresztül. Jelezte azt is: folyamatosan figyelik a változást a támogatás hatására, ami építőipari kapacitásokat tart meg.

Z. Kárpát Dániel, a bizottság jobbikos elnöke szerint az újból bevezetett kedvezményes lakásáfa „a piac bizonytalanságban tartásának állatorvosi lova”. Varga Mihály közölte: a gazdaság változása indokolta ezt a „hullámzást” a szabályozásban, a kormány rugalmasan alkalmazkodik a helyzethez.

Z. Kárpát kérdezte azt is, mi az euró bevezetésének céldátuma, mert a gyenge forint/euró árfolyam a teljes nemzeti vagyon leértékelődését is maga után vonja. Varga szerint a magyar kormánynak nincs árfolyamcélja, változatlanul „alkalmazkodik a piachoz”, és az euró bevezetésére céldátum sincs. „Az elmúlt években pont azok jártak picit jobban, akiknek nem volt céldátuma” – mondta.

Varga példaként említette a cseheket és a szlovákokat: Csehország saját valutát használ, Szlovákia pedig belépett az euróövezetbe, de a szlovák gazdaság ettől nem került a cseh gazdaság elé, sőt a cseh gazdaság fejlődött gyorsabban. Varga Mihály szerint magyar tévedésről van szó, amikor sokan azt gondolják, hogy az euró megoldja a gazdasági problémákat. Az euró nem oldja meg a problémákat, az eszközt jelent bizonyos célok eléréséhez – mondta Varga.

Tordai Bence, a Párbeszéd frakcióvezető-helyettese szerint a magyar mentőcsomag aprócska, és nem sikeres a válságkezelés. Varga erre azt válaszolta, hogy elégedettség nincs, válságkezelés van, amikor előre nem látható folyamatokat kell kezelni, azok a kormányon kívüli okok miatt következtek be. „A legfontosabb feladatunk, hogy a lehető legjobb válaszokat adjuk erre a helyzetre” – mondta Varga.

A Moody's hitelminősítő, ami a kormánynál objektívebben ítéli meg a magyar gazdaságot, szeptember végén adott stabilról pozitív kilátást a magyar gazdaságnak, mert látták a kormány által elindított programokat és eszközöket – mondta Varga. (MTI)