120 év óta először új korallzátonyt fedeztek fel az ausztráliai Queensland partjainál

A 2018-as választás titkos története 84 színes oldalon.
Megveszem

Monumentális méretű, az 500 méteres magasságot is elérő, 1,5 kilométer átmérőjű korallzátonyt fedeztek fel a Nagy-Korallzátony térségében, Ausztrália északkeleti állama, Queensland partjainál - írja a CNN.

Az eddig ismeretlen korallzátonyra egy hajós kutatóexpedíció segített rábukkanni, mit a Schmidt Ocean Institute szervezett. A felfedezés október 20-án történt, miközben a kutatók a tengerfenék felszínének térképezték egy vízalatti robot segítségével, de a hírét hétfőn hozták nyilvánosságra.

A most felfedezetthez hasonló, a Nagy-Korallzátony más részeitől különálló korallzátonyokból már hetet ismernek a környéken,  de az egyre fejlődő expedíciós technológiának köszönhetően továbbiak felfedezése is várható.

Közben leginkább a klímaváltozásnak köszönhetően a korallzátonyok világszerte rohamosan pusztulnak. A Nagy-Korallzátony, a friss felfedezés helyszíne például a korallpopulációja 50 százalékát vesztette el csak az utóbbi három évtizedben.

Amikor az ország járványellenes intézkedésekre vár, a kormány saját hatalmának bebetonozását tartja a legfontosabbnak. Ezermilliárdos közvagyon ellopásának legalizálása, ideológiai hadviselés a szexuális kisebbségekkel szemben, a választási törvény sokadik megváltoztatása, az ellenzéki együttműködést megakadályozandó... és lesz itt még ötlet. Tavasszal a rendkívüli intézkedések bevezetésének napján megszállták az Indexet. Most mi következik? Addig támogasd a szabad sajtót, amíg lehet! Lépj be a Körbe, vagy támogasd bármekkora összeggel a 444 szerkesztőségét!