Franciaországban is visszatér a lezárás, de az iskolák nyitva maradnak

„A vírus olyan sebességgel terjed, amit a legpesszimistább előrejelzések sem láttak. (...) Tegnap 527 honfitársunk halt meg, és közel 3000-en vannak lélegeztetőgépen, ami több mint a teljes kapacitás fele” - kezdte szerda esti beszédét Emmanuel Macron francia elnök a Le Monde beszámolója alapján. 

Emmanuel MacronFotó: LUDOVIC MARIN/AFP

Azt mondta, mindent megtettek, amit tudtak, ez mégsem volt elég, és a tesztelésben gyorsabbak is lehettek volna. Szerinte most nem járható út az idősek védelme, mert ha kizárólag rájuk koncentrálnának, a fertőzés még mindig túl gyorsan terjedne. 

Ezért péntektől országos korlátozásokat vezetnek be legalább egy hónapra:

  • az emberek csak indokolt esetben mehetnek el otthonról (dolgozni, vásárolni, orvosi ellátást igénybe venni, segíteni egy rokonnak, sétálni egyet a környéken),
  • bezárnak a szórakozóhelyek, éttermek,
  • de nyitva maradnak az iskolák.

Ahol csak lehet, távmunkát vezetnek be, és azt ígérte, külön csomagot dolgoznak ki a korlátozások kárvallotjai számára. 

Szerdán Németországban is hasonló korlátozásokat jelentettek be.

A független magyar sajtónak soha nem volt olyan nehéz dolga, mint a járvány alatt.

A kormány nem enged újságírókat az egészségügyi intézmények közelébe, és a járvánnyal kapcsolatos legalapvetőbb adatokat sem osztja meg a nyilvánossággal. A közmédia és a többi propaganda csatorna mindent megtesz a valós helyzet elkenéséért.

A 444-en az elénk állított akadályok ellenére is be tudjuk mutatni, hogy áll a járvány Magyarországon és a világban. A pontos számokat, aktuális trendeket bemutató grafikonjainkból, infografikáinkból több millióan tájékozódnak.

Az ezeket összegyűjtő járványadat-oldalunk az utóbbi hónapokban átvette a közszolgálati média szerepét. Olvasóinkat ezzel nem csak tájékoztatjuk, hanem segítünk nekik egészségesnek maradni, és megőrizni szeretteik egészségét is.

Kapcsolódó