Franciaországban is visszatér a lezárás, de az iskolák nyitva maradnak

A 2018-as választás titkos története 84 színes oldalon.
Megveszem

„A vírus olyan sebességgel terjed, amit a legpesszimistább előrejelzések sem láttak. (...) Tegnap 527 honfitársunk halt meg, és közel 3000-en vannak lélegeztetőgépen, ami több mint a teljes kapacitás fele” - kezdte szerda esti beszédét Emmanuel Macron francia elnök a Le Monde beszámolója alapján. 

Emmanuel MacronFotó: LUDOVIC MARIN/AFP

Azt mondta, mindent megtettek, amit tudtak, ez mégsem volt elég, és a tesztelésben gyorsabbak is lehettek volna. Szerinte most nem járható út az idősek védelme, mert ha kizárólag rájuk koncentrálnának, a fertőzés még mindig túl gyorsan terjedne. 

Ezért péntektől országos korlátozásokat vezetnek be legalább egy hónapra:

  • az emberek csak indokolt esetben mehetnek el otthonról (dolgozni, vásárolni, orvosi ellátást igénybe venni, segíteni egy rokonnak, sétálni egyet a környéken),
  • bezárnak a szórakozóhelyek, éttermek,
  • de nyitva maradnak az iskolák.

Ahol csak lehet, távmunkát vezetnek be, és azt ígérte, külön csomagot dolgoznak ki a korlátozások kárvallotjai számára. 

Szerdán Németországban is hasonló korlátozásokat jelentettek be.

Amikor az ország járványellenes intézkedésekre vár, a kormány saját hatalmának bebetonozását tartja a legfontosabbnak. Ezermilliárdos közvagyon ellopásának legalizálása, ideológiai hadviselés a szexuális kisebbségekkel szemben, a választási törvény sokadik megváltoztatása, az ellenzéki együttműködést megakadályozandó... és lesz itt még ötlet. Tavasszal a rendkívüli intézkedések bevezetésének napján megszállták az Indexet. Most mi következik? Addig támogasd a szabad sajtót, amíg lehet! Lépj be a Körbe, vagy támogasd bármekkora összeggel a 444 szerkesztőségét!

Kapcsolódó