Müller Cecília szerint szerepel az elhunytak listáján a 68 éves férfi, de nem árulta el, hol

járvány
2020 október 28., 12:18

Az operatív törzs szerdai tájékoztatóján megemlítették az április 14-én elhunyt, 68 éves koronavírusos férfi esetét, akiről kedden azt írtuk: életkora és alapbetegségei alapján nem található meg az elhunytak hivatalos listáján.

Müller Cecília tisztifőorvos azt mondta, rajta van. „Sajnálatosnak tartom, hogy ezt a hírt ellenőrzés nélkül több hírportál is átvette, és ezzel felesleges feszültséget kelt az emberekben. Arra kérem tisztelettel önöket, hogy az autentikus hírforrásokat nézzék. A koronavirus.gov.hu-n ezeket találják meg, vagy akár a Nemzeti Népegészségügyi Központ honlapján.”

Zárójelentése és halottvizsgálati lapja alapján a férfi számos betegséggel küzdött. Alapbetegségként általános verőér-elkeményedést jelöltek meg, szövődményként pedig immobilizációt (néhány hónappal a halála előtt amputálni kellett az egyik lábát térdtől lefelé) és encephalomalaciát (agyi infarktust). A közvetlen halálok keringési elégtelenség volt. Halála előtt húgyúti fertőzéssel is kezelték.

Ebben a táblázatban összegyűjtöttük a hivatalos listáról az összes, azóta elhunyt 68 éves férfi adatait. Nincs köztük olyan, akinek az alapbetegségei teljesen megfelelnének a cikkünkben említett férfi betegségeinek. Ahogy kedden írtuk, halála másnapján egyetlen 68 éves férfi került fel a listára (134-es számmal), de nála daganatos betegséget is feltüntettek.

Más, a férfihoz hasonló betegségekkel küzdő elhunytaknál megtalálhatók ezek a betegségek, egy 86 éves férfinál az amputációt is külön feltüntették. Ugyanígy agyi infarktusra is van példa.

link Forrás

Az elhunyt férfi lánya tavasszal heteken keresztül többször jelezte a különböző hivataloknak, hogy nem találja az édesapját a listán, de sehonnan nem kapott választ. Egyedül a kórházból jeleztek vissza annyit, hogy ők továbbították az adatokat.

Keddi cikkünk megjelenése előtt írtunk az ügyben az operatív törzsnek, de nem kaptunk választ. A szerdai tájékoztatón pedig Müller Cecília csak annyit mondott, hogy a férfi rajta van a listán, de azt nem, hogy melyik sorszámmal. Erre most külön rákérdeztünk.

A kórház kedden azt írta: a GDPR-szabályok miatt nem adhatnak felvilágosítást a betegről.