Fél éve meghalt egy koronavírusos férfi, azóta sincs benne a hivatalos statisztikában

járvány
2020 október 27., 12:07
  • A 39 éves tanár után újabb koronavírusos elhunytat azonosítottunk, aki nem szerepel a hivatalos statisztikában.
  • Egy 68 éves férfi még áprilisban halt meg, de alapbetegségei alapján egyik esetnek sem felel meg, amit feltüntettek a listán.
  • Pedig a lánya többször, több helyen jelezte a mulasztást.

Április 14-én elhunyt egy 68 éves férfi beteg a székesfehérvári kórházban. A halottvizsgálati lapon általános verőér-elkeményedést jelöltek meg alapbetegségként, ami agyi infarktushoz vezetett.

A férfi egy környékbeli idősotthon lakója volt, gyakran szorult kórházi kezelésre. Betegségei szövődményei miatt januárban amputálni kellett az egyik lábát térdtől lefelé, márciusban pedig húgyúti fertőzés miatt fektették be ismét. De hiába engedték haza, néhány nap múlva belázasodott, újra kórházba került. Tüdőgyulladásra gyanakodtak, és koronavírusra is tesztelték.

Április 10-én fertőzöttnek bizonyult, ami a kórházi dokumentumok szerint szintén hozzájárulhatott a halálához. Közvetlen halálokként keringési elégtelenséget állapítottak meg.

„Rengeteg alapbetegsége volt, így a Covid számára megkönnyebbülést hozott már, enélkül sem élt volna sokáig” - mondta a lánya, aki kérte, hogy a család neve ne szerepeljen a cikkben. Napokig figyelte, felkerül-e az édesapja a koronavírus-fertőzött elhunytak listájára, ami anonim ugyan, de az életkor és az alapbetegségek alapján akár konkrét esetek beazonosítására is alkalmas.

Mivel egyik újabb elhunyt sem felelt meg az apja adatainak, április 17-én levelet írt a Belügyminisztérium járványügyi email címére, csatolva a zárójelentést. Egy órán belül választ kapott: „Köszönjük a tájékoztatását, sajnálattal olvastuk levelét, őszinte részvétünket fejezzük ki Önnek és családjának.”

De a következő hetekben sem látta jelét, hogy az édesapját felvették volna a listára. „Nincs adminisztráció hiba nélkül, ez természetes, de ha jelzés érkezik a mulasztással kapcsolatban, azt kérem, ennek fényében orvosolják is” - írta május 14-én egy újabb levélben, amire már nem érkezett válasz.

Közben sokszor beszélt telefonon a budapesti és a Fejér megyei járványügyi hatósággal, hívta a zöld számot is, de sehol sem kapott segítséget. A kórház patológiáján azt mondták, továbbították az adatokat a központba, utána nem tudják, mi történhetett.

A székesfehérvári kórház főigazgatóját éppen néhány nappal a férfi halála előtt, április 11-én rúgta ki Kásler Miklós emberierőforrás-miniszter, amiért késett az adatszolgáltatással.

Egyik eset sem stimmel

A férfi halálának másnapján, április 15-én egyetlen 68 éves férfi elhunytat jelentettek, de neki daganatos betegsége is volt. Ez alapján tehát másik emberről van szó, bár előfordulhat, hogy az alapbetegséget tüntették fel tévesen, amit mostanáig nem javítottak.

Az elmúlt fél évben több mint 20 ilyen korú férfi fertőzött hunyt el a hivatalos lista alapján, de az alapbetegségek egyik esetben sem stimmelnek.

link Forrás

Októberben egy 39 éves tanár közel egyhetes késéssel került fel a kormányzati koronaoldalra, miután négy nappal a halála után megírtuk, hogy hiányzik róla. Müller Cecília tisztifőorvos korábban azt mondta: „(...) Magyarországon mindenki, aki elhalálozik, és pozitívnak bizonyult valamikor is koronavírustesztre, azt hozzászámítjuk a halálesetek közé.”

Mindez azért is fontos, mert a kormány szerint a halottak száma alapján lehet leginkább megítélni a járványkezelés sikerességét.

Megkérdeztük a kórházat és az operatív törzset is, miért hiányzik a férfi a listáról, ha választ kapunk, beszámolunk róla.

Frissítés (16:26): A kórháztól azt a választ kaptuk, hogy a GDPR előírásainak megfelelően a betegekről csak közeli hozzátartozóknak adhatnak információt.