Feketébe öltözött kopaszok kövekkel és botokkal támadtak az abortuszjogok korlátozása ellen tüntetőkre Wroclawban

Több 444 videó?
Szeretném

Kopaszra borotvált, feketébe öltözött férfiak támadtak Wroclawban az abortuszjogok korlátozása ellen tiltakozó nőkre, jelentette a Gazeta Wyborcza, aminek a tudósítóját szintén megtámadták a városban.

A lap beszámolója szerint elsőként a közösségi médiában terjedtek figyelmeztetések a várható támadásokról. Egy tüntető posztolta, hogy több tucat "náci" a vasúti sínek közti szórt kövekkel tömte ki a zsebét és "balhézni készül". Nem sokkal később úgy húsz, feketébe öltözött, kopaszra borotvált férfi támadt az abortuszjogok korlátozása ellen tiltakozó, javarészt nőkre Wroclaw belvárosában, a Krasinski utca és a Traugutt körút kereszteződésénél.

Kövekkel és római gyertyákkal támadtak a tüntetőkre. Nem sokkal később innen pár száz méternyire, a folyó túlpartján a Katedralna utcánál arcukat fekete kendővel takaró huligánok rohanták le a tüntetőket, és verték meg többüket a rendőrök szeme láttára. "Ez a pszichopata banda épp megtámadta a sógoromat, aki a barátnőjével vonult a tömegben. Egy kopasz gyerek odarohant hozzá, és kiverte a fogát!" - írta egy tüntető a Facebookon.

A feketeruhás huligánok Wroclaw történelmi belvárosában, a dominikánus székesegyház közelében is tüntetőkre támadtak, itt egy csapat motoros sietett az abortuszjogok korlátozása ellen tiltakozók segítségére.

A feketébe öltözött kopaszok a Wyborcza tudósítóira is rátámadtak. Magda Koziołt hasba vágták és a földre lökték, Joanna Urbańska-Jaworska kezéből pedig kiütötték a kamerát, amit aztán a nyakából is leszakítottak volna, ha az abortuszjogaikért tüntetők tüntetők nem sietnek a segítségükre, és kergetik el a támadóit. "Csoportban mozogtak, és nem tetszett nekik, hogy filmezzük őket. Ránktámadtak" - mesélte Urbańska-Jarowska az incidensről, amit egy képsorozat is megörökített.

Kozioł ehhez annyit tett hozzá, hogy a támadók egy pillanatig sem hezitáltak azon, hogy éppen nőket verjenek.

A Wyborcza beszámolója szerint ezután a huligánok gázzal támadtak a tiltakozókra, majd a piactéren rudakkal vertek meg egy tiltakozó férfit. Később késelésről is érkezett hír, az Anarchista Szövetség szerint egy tiltakozót, miután bottal leütöttek, az arcán megvagdosták.

A Wyborcza kérdésére a rendőrség elismerte, hogy több riasztást is kaptak a támadásokról, de előállításokról nem tudtak beszámolni. A rendőrség szóvivője arra hivatkozott, hogy áldozatoktól nem érkezett feljelentés.

Lengyelországban a szélsőjobboldali kormánypártok által feltöltött alkotmánybíróság a múlt csütörtökön törölte el az abortusztörvény azon részeit, amely megengedte a sérült, maradandó károsodástól szenvedő magzatok művi vetélését. A törvény eleve az egyik legszigorúbb volt Európában, az alkotmánybíróság döntésével pedig gyakorlatilag ellehetetlenült az abortusz, az kizárólag két esetben engedélyezett most: ha az anya élete veszélyben van, vagy ha a magzat erőszakban fogant. Ez utóbbi esetben is csupán a terhesség 12. hetéig engedélyezett a művi vetélés.

Az alkotmánybíróság döntése azonnal heves tiltakozásokat váltott ki az egész országban.