Lengyelországban alotmányellenesnek minősítették a beteg magzatok művi vetélését

A 2018-as választás titkos története 84 színes oldalon.
Megveszem
Az abortuszjogok korlátozása ellen tiltakozó aktivista Krakkó főterén.Fotó: Beata Zawrzel/NurPhoto via AFP

Alkotmányellenesnek ítélte a hatályos abortuszszabályok egy részét a lengyel alkotmánybíróság. A testület döntése értelmében ellentétes a lengyel alkotmánnyal, hogy a beteg magzatokat a terhesség bármely fázisában el lehetett vetetni. Mindezt abból vezették le, hogy a lengyel alkotmány szerint minden embernek joga van az élethez.

A hatályos lengyel szabályok a magzat betegsége mellett két esetben engedélyezik még az abortuszt:

ha az anya élete veszélyben forog, a terhesség annak bármely szakaszában megszakítható;
ha a magzat nemi erőszakban fogant, akkor a terhességet a 12. hétig meg lehet szakítani.

Az alkotmánybíróság ezt a két lehetőséget fenntartotta, a magzat betegsége miatti abortuszt nyilvánította alkotmányellenesnek.

Amikor az ország járványellenes intézkedésekre vár, a kormány saját hatalmának bebetonozását tartja a legfontosabbnak. Ezermilliárdos közvagyon ellopásának legalizálása, ideológiai hadviselés a szexuális kisebbségekkel szemben, a választási törvény sokadik megváltoztatása, az ellenzéki együttműködést megakadályozandó... és lesz itt még ötlet. Tavasszal a rendkívüli intézkedések bevezetésének napján megszállták az Indexet. Most mi következik? Addig támogasd a szabad sajtót, amíg lehet! Lépj be a Körbe, vagy támogasd bármekkora összeggel a 444 szerkesztőségét!