Hiába érdeklődött Hadházy Ákos, hogy melyik kórházban hány covidost ápolnak

politika
2020 október 29., 08:28

Közérdekű adatigényléssel próbálta megtudni Hadházy Ákos független képviselő, hogy melyik magyar kórházban hány covidos beteget ápoltak a járvány kezdete óta. Hiába, választ nem kapott.

link Forrás

Müller Cecília tisztifőorvos a képviselőnek címzett válaszában azt állította, hogy "[a] koronavírus fertőzöttségre vonatkozó adatokat nem egészségügyi szolgáltatónként kérjük le", amihez még azt is hozzátette, hogy "a legtöbb esetben nem azonos a beküldő és a betegeket kezelő egészségügyi szolgáltató", mintha ennek bármi jelentősége lenne.

Müller továbbá tájékoztatta a képviselőt, hogy a "naponta frissülő adatok" közül ezeket a koronavirus.gov.hu oldalon a "Hírek" menüpont alatt a "Tovább az aktuális hírekre" linkre kattintva lehet elérni. Ez valóban így van, ha valaki kíváncsi a járványhelyzet alakulására, annak valóban a hírek között kell kiválogatni az operatív törzs napi jelentéseit, mert a főoldalon kizárólag összesített adatokat közölnek arról, hogy a március óta tartó járvány során hányan betegedtek meg. Vagyis ha valaki a napi adatokra kíváncsi, azt kizárólag hosszas böngészéssel és jegyzeteléssel tudja összeszedni a hivatalos "tájékoztató" oldalról.

Müller amúgy három hete egy sajtótájékoztatóján azt közölte, hogy valós idejű adatszolgáltatásra kérte fel az egészségügyi szolgáltatókat, elsősorban a kórházakat arról, hogy hány covidos beteget ápolnak. Ezt azzal indokolta, hoyg több európai országban is hirtelen kapacitáshiány lépett fel. "[N]agyon fontos, hogy naprakész, azt kell mondjam, órára kész információval kell, hogy rendelkezzék az egészségügyi hatóság annak érdekében, hogy a szükséges lépéseket megtegyék” - indokolta akkor friss adatok szükségességét.

Kiemelt videóink