Koronavírus-számok Magyarországon 05.05.
Elhunytak + 128 Σ 28 173
Kórházban - 365 Σ 4 374
Fertőzöttek + 1 130 Σ 785 967
Tesztek + 16 516 Σ 5 454 661
Egyszer oltottak + 24 202 Σ 4 123 697

Müller Cecília közölte, hogy bekérik a koronavírusban elhunyt tanár egészségügyi papírjait, hogy ellenőrizzék, valóban covidos volt-e

Feliratkozás a Járvány hírlevélre

Minden hétköznap elküldjük, amit a járványról tudni érdemes. Iratkozz fel, és vigyázzunk egymásra!

Olvasta a 39 évesen szombaton koronavírusban elhunyt, de a hivatalos áldozatok között azóta sem feltüntetett tanárról szóló cikkünket az operatív törzs - közölte Müller Cecília tiszti főorvos napi „sajtótájékoztatóján”. Azt mondta a nézőknek, hogy „természetesen ismerjük az esetet, tudunk róla, de ennek a beazonosítása még folyamatban van, ugyanis nagyon törekszünk arra, hogy csakis valid, megfelelő adatokat közöljünk Önökkel”.

Nem arról van szó, hogy a rokonok gyanúja szerint volt koronavírusos a tanár. Amikor a férfi 21-én súlyos légzési panaszokkal kórházba került, végeztek rajta tesztet, ami pozitív lett. Utána átkerült a covidos intenzív osztályra. A zárójelentésben is szerepel,  hogy „összességében elmondható, hogy a hypertoniás, diabeteses betegnél SARS-2 COVID kiváltotta légzési elégtelenség, ARDS többszervi elégtelenségbe progrediált, mely komplex intenzív terápiával sem volt már reverzálható és a beteg halálát okozta”.  

Ehhez képest még ma sem szerepel a szombaton elhunyt tanár a naponta frissített, hivatalos statisztikában. 

Müller Cecília azt mondta, hogy elkérik a kórháztól a zárójelentést és a halottvizsgálati bizonyítványt, mert azok tartalmazzák az elhunyt adatait, illetve a halálokot, valamint az egyéb betegségeket. Ez - mint mondta - „a mai napon nyilvánvalóan megtörténik, és amennyiben igazolódik az elhunyt betegség, akkor felkerül nyilvánvalóan a listára, a többi elhunyt közé”. Vagyis hat nappal a halála után, miután hír lett az esetből.   

Müller Cecília ugyanezen a sajtótájékoztatón mondta el korábban, hogy több európai országban is hirtelen kapacitáshiány lépett fel, ezért pontosabb és valós idejű adatszolgáltatásra kérte fel az egészségügyi szolgáltatókat, elsősorban a kórházakat. „Hiszen nagyon fontos, hogy naprakész, azt kell mondjam, órára kész információval kell, hogy rendelkezzék az egészségügyi hatóság annak érdekében, hogy a szükséges lépéseket megtegyék” - indokolta a friss adatok szükségességét. 

Az elhunyt tanár miatt a Pedagógusok Szakszervezete nagyobb védelmet követelt a tanároknak a kormánytól.