Kijárási tilalmat rendeltek el Philadelphiában a két napja tartó zavargások miatt

külföld
2020 október 29., 07:39

Kijárási tilalmat léptettek életbe Philadelphiában, ahol hétfőn a rendőrök agyonlőttek egy késsel hadonászó, családja szerint mentális betegségben szenvedő fekete férfit, majd ezt követően zavargások robbantak ki. A hatóságok beszámolója szerint ezer fő körüli tömeg fosztogatott és garázdálkodott az elmúlt napokban, és csapott össze a rendőrökkel.

Bedeszkázott kirakat előtt őrködő rendőrök Philadelphiában.
photo_camera Bedeszkázott kirakat előtt őrködő rendőrök Philadelphiában. Fotó: Mark Makela/AFP

Philadelphia a már zajló elnökválasztáson kulcsfontosságú Pennsylvania legnagyobb városa, úgyhogy a történteknek akár az elnökválasztás végeredményére is hatása lehet. Philadelphia, mint általában a nagyvárosok, a Demokrata Párt fellegvára, ha itt bármi lassítja a szavazást, az nagy hatással lehet Joe Biden választási eredményére.

A polgármester által elrendelt kijárási tilalom helyi idő szerint szerdán este kilenckor lépett életbe. A rendőrség munkáját ekkor már az állam nemzeti gárdája is segítette. A gárda bevetését az állam demokrata kormányzója rendelte el.

Hétfő délután a philadelphiai rendőrök a 27 éves Walter Wallace Jr.-t lőtték agyon. Mint mondták, Wallace egy késsel hadonászott, amit a rendőrök felszólítására sem volt hajlandó eldobni, sőt, az intézkedő rendőrök felé indult. Wallace családja szerint a férfi bipoláris zavarban szenvedett, amire a neje figyelmeztette is a rendőröket, mielőtt azok lelőtték volna.

Az eset miatt kedden előbb békés demonstráció kezdődött, de az éj beálltával elszabadultak az indulatok. Rohamrendőröket és biciklis egységeket vezényeltek az utcára, akik aztán a biciklijükkel taszigálták a tömeget. Az így kirobbant konfrontáció során aztán a tiltakozók is barikádokat emeltek, és szembeszegültek az ekkor már könnygázazó, gumibotozó rendőrökkel. (Via BBC)