Tajvanon már kétszáz napja nem fertőződött meg senki koronavírussal

külföld
2020 október 29., 05:32

Jelentős mérföldkövet ünnepelhet csütörtökön Tajvan: a szigetországban immár kétszáz napja nem fertőzött meg senkit a koronavírus. Tajvan ugyan a járvány eredeti gócpontjának közvetlen szomszédságában van, mégis, utoljára április 12-én fertőződött meg bárki az országon belül*.

Az egész járvány alatt Tajvanon mindössze 550 fertőzöttet azonosítottak, és mindössze heten haltak bele a betegségbe.

A tajvani Eva Air légikísérője a társaság szinte üresen közlekedő járatán is maszkot, kesztyűt és cseppálló védőruhát visel.
photo_camera A tajvani Eva Air légikísérője a társaság szinte üresen közlekedő járatán is maszkot, kesztyűt és cseppálló védőruhát visel. Fotó: Jimmy Beunardeau/Hans Lucas via AFP

Tajvanon a sikeres védekezést a szigorú utazási korlátozásoknak, a határok korai lezárásának, illetve mindenekelőtt a "rigorózus kontaktkutatásnak, a technikai eszközök segítségével felügyelt karanténnak és az általános maszkviselésnek" tulajdonítják. Az intézkedések javarészt a SARS elleni korábbi tapasztalatokon alapultak.

Tajvan sikerét különösen növeli, hogy közben a világban korábban nem tapasztalt mértékben tombol a járvány, az USA-ban és Európában is egyre csak nő a fertőzöttek és a halálos áldozatok száma. (Via Axios)

*Olvasóink jelzése alapján szeretném egyértelműsíteni, hogy a hír arról szól, hogy az országon belül nem fertőződött meg senki, vagyis a járvány lokális terjedését sikerült teljes mértékben megakadályozni. Külföldről behurcolt esetek előfordulnak, de azok nem okoztak a későbbiekben lokális terjedést.