Tajvanon már kétszáz napja nem fertőződött meg senki koronavírussal

A 2018-as választás titkos története 84 színes oldalon.
Megveszem

Jelentős mérföldkövet ünnepelhet csütörtökön Tajvan: a szigetországban immár kétszáz napja nem fertőzött meg senkit a koronavírus. Tajvan ugyan a járvány eredeti gócpontjának közvetlen szomszédságában van, mégis, utoljára április 12-én fertőződött meg bárki az országon belül*.

Az egész járvány alatt Tajvanon mindössze 550 fertőzöttet azonosítottak, és mindössze heten haltak bele a betegségbe.

A tajvani Eva Air légikísérője a társaság szinte üresen közlekedő járatán is maszkot, kesztyűt és cseppálló védőruhát visel.Fotó: Jimmy Beunardeau/Hans Lucas via AFP

Tajvanon a sikeres védekezést a szigorú utazási korlátozásoknak, a határok korai lezárásának, illetve mindenekelőtt a "rigorózus kontaktkutatásnak, a technikai eszközök segítségével felügyelt karanténnak és az általános maszkviselésnek" tulajdonítják. Az intézkedések javarészt a SARS elleni korábbi tapasztalatokon alapultak.

Tajvan sikerét különösen növeli, hogy közben a világban korábban nem tapasztalt mértékben tombol a járvány, az USA-ban és Európában is egyre csak nő a fertőzöttek és a halálos áldozatok száma. (Via Axios)

*Olvasóink jelzése alapján szeretném egyértelműsíteni, hogy a hír arról szól, hogy az országon belül nem fertőződött meg senki, vagyis a járvány lokális terjedését sikerült teljes mértékben megakadályozni. Külföldről behurcolt esetek előfordulnak, de azok nem okoztak a későbbiekben lokális terjedést.

Amikor az ország járványellenes intézkedésekre vár, a kormány saját hatalmának bebetonozását tartja a legfontosabbnak. Ezermilliárdos közvagyon ellopásának legalizálása, ideológiai hadviselés a szexuális kisebbségekkel szemben, a választási törvény sokadik megváltoztatása, az ellenzéki együttműködést megakadályozandó... és lesz itt még ötlet. Tavasszal a rendkívüli intézkedések bevezetésének napján megszállták az Indexet. Most mi következik? Addig támogasd a szabad sajtót, amíg lehet! Lépj be a Körbe, vagy támogasd bármekkora összeggel a 444 szerkesztőségét!