A jelek szerint nem szavazták meg a marihuána legalizálását Új-Zélandon

külföld
2020 október 30., 06:04

Az előzetes eredmények szerint az Új-Zélandon tartott népszavazáson többséget kapott az eutanázia legalizálása, de a marihuána rekreációs célú használatát elutasították a választók.

A népszavazást október 17-én, a parlamenti választásokkal egy időben tartották, a végleges hivatalos eredményt pedig november 6-án jelentik be.

Az ország választási bizottság szerint eddig a szavazatok körülbelül 83 százalékát dolgozták fel, eszerint az emberek 65,2 százaléka szavazott az orvosi segítséggel végzett eutanázia legalizációja mellett.

Az eutanáziát legalizáló törvényjavaslatot tavaly novemberben az új-zélandi parlament képviselőinek többsége már megszavazta, így ha az igenek győznek, 12 hónapon belül automatikusan törvényerőre emelkedik. Így eutanáziát kérvényezhetnek azok a gyógyíthatatlan betegségben szenvedők, akiknek a diagnózis szerint már csak fél évük van hátra, és elviselhetetlen fájdalmakon mennek keresztül.

A marihuána legalizációja ellen a részeredmények alapján 53,1 százalék szavazott, 46 pedig mellette. Bár a végső eredmény itt még változhat, Andrew Little igazságügyi miniszter úgy látta, erre kevés az esély. Az orvosi célú kannabisztermékek használatát két éve legalizálta az új-zélandi kormány. (Reuters/MTI)