A jelek szerint nem szavazták meg a marihuána legalizálását Új-Zélandon

Az előzetes eredmények szerint az Új-Zélandon tartott népszavazáson többséget kapott az eutanázia legalizálása, de a marihuána rekreációs célú használatát elutasították a választók. 

A népszavazást október 17-én, a parlamenti választásokkal egy időben tartották, a végleges hivatalos eredményt pedig november 6-án jelentik be.

Az ország választási bizottság szerint eddig a szavazatok körülbelül 83 százalékát dolgozták fel, eszerint az emberek 65,2 százaléka szavazott az orvosi segítséggel végzett eutanázia legalizációja mellett.

Az eutanáziát legalizáló törvényjavaslatot tavaly novemberben az új-zélandi parlament képviselőinek többsége már megszavazta, így ha az igenek győznek, 12 hónapon belül automatikusan törvényerőre emelkedik. Így eutanáziát kérvényezhetnek azok a gyógyíthatatlan betegségben szenvedők, akiknek a diagnózis szerint már csak fél évük van hátra, és elviselhetetlen fájdalmakon mennek keresztül.

A marihuána legalizációja ellen a részeredmények alapján 53,1 százalék szavazott, 46 pedig mellette. Bár a végső eredmény itt még változhat, Andrew Little igazságügyi miniszter úgy látta, erre kevés az esély. Az orvosi célú kannabisztermékek használatát két éve legalizálta az új-zélandi kormány. (Reuters/MTI)

A független magyar sajtónak soha nem volt olyan nehéz dolga, mint a járvány alatt.

A kormány nem enged újságírókat az egészségügyi intézmények közelébe, és a járvánnyal kapcsolatos legalapvetőbb adatokat sem osztja meg a nyilvánossággal. A közmédia és a többi propaganda csatorna mindent megtesz a valós helyzet elkenéséért.

A 444-en az elénk állított akadályok ellenére is be tudjuk mutatni, hogy áll a járvány Magyarországon és a világban. A pontos számokat, aktuális trendeket bemutató grafikonjainkból, infografikáinkból több millióan tájékozódnak.

Az ezeket összegyűjtő járványadat-oldalunk az utóbbi hónapokban átvette a közszolgálati média szerepét. Olvasóinkat ezzel nem csak tájékoztatjuk, hanem segítünk nekik egészségesnek maradni, és megőrizni szeretteik egészségét is.