A jelek szerint nem szavazták meg a marihuána legalizálását Új-Zélandon

A 2018-as választás titkos története 84 színes oldalon.
Megveszem

Az előzetes eredmények szerint az Új-Zélandon tartott népszavazáson többséget kapott az eutanázia legalizálása, de a marihuána rekreációs célú használatát elutasították a választók. 

A népszavazást október 17-én, a parlamenti választásokkal egy időben tartották, a végleges hivatalos eredményt pedig november 6-án jelentik be.

Az ország választási bizottság szerint eddig a szavazatok körülbelül 83 százalékát dolgozták fel, eszerint az emberek 65,2 százaléka szavazott az orvosi segítséggel végzett eutanázia legalizációja mellett.

Az eutanáziát legalizáló törvényjavaslatot tavaly novemberben az új-zélandi parlament képviselőinek többsége már megszavazta, így ha az igenek győznek, 12 hónapon belül automatikusan törvényerőre emelkedik. Így eutanáziát kérvényezhetnek azok a gyógyíthatatlan betegségben szenvedők, akiknek a diagnózis szerint már csak fél évük van hátra, és elviselhetetlen fájdalmakon mennek keresztül.

A marihuána legalizációja ellen a részeredmények alapján 53,1 százalék szavazott, 46 pedig mellette. Bár a végső eredmény itt még változhat, Andrew Little igazságügyi miniszter úgy látta, erre kevés az esély. Az orvosi célú kannabisztermékek használatát két éve legalizálta az új-zélandi kormány. (Reuters/MTI)

Amikor az ország járványellenes intézkedésekre vár, a kormány saját hatalmának bebetonozását tartja a legfontosabbnak. Ezermilliárdos közvagyon ellopásának legalizálása, ideológiai hadviselés a szexuális kisebbségekkel szemben, a választási törvény sokadik megváltoztatása, az ellenzéki együttműködést megakadályozandó... és lesz itt még ötlet. Tavasszal a rendkívüli intézkedések bevezetésének napján megszállták az Indexet. Most mi következik? Addig támogasd a szabad sajtót, amíg lehet! Lépj be a Körbe, vagy támogasd bármekkora összeggel a 444 szerkesztőségét!