A rendőrség is ellenőrzi a kocsmákban és az éttermekben, hogy mindenkin van-e maszk

szórakozás
2020 október 30., 09:58

A csütörtöki Magyar Közlönyben megjelentek a szigorúbb maszkviselési szabályok, amik hétfőtől lesznek érvényesek. Kikerültek az eddigi kívételek közül a vendéglátó üzletek vendégei, vagyis mostantól itt is kötelező az arc eltakarása.

photo_camera Fotó: Álex Cámara/NurPhoto via AFP

Részletezik is, hogy ez alatt azt értik, hogy az orvosi maszkot, munkavédelmi maszkot, illetve textil vagy más anyagból készült maszkot olyan módon viselni, hogy az az orrot és a szájat folyamatosan elfedje. A zenés, táncos rendezvény helyszínén és a vendéglátó üzletekben szintén kötelezővé teszik a maszkviselést. Aki a koncerteken sem visel maszkot, azt a hely üzemeltetőjének el kell küldenie. Ugyanakkor a fellépőknek továbbra sem kell maszkot viselniük, ha élőben adnak elő.

A szigorítást azzal az értelemszerű kitétellel egészítik ki, hogy az olyan üzletben, ahol vendéglátó tevékenységet is folytatnak, az ott megvásárolt étel és ital elfogyasztásának időtartama alatt nem kell a maszkot viselni. Vagyis nem maszkon keresztül kell elfogyasztani a kirendelt kaját vagy piát, de várakozás vagy beszélgetés közben el kell takarni az arcot.

photo_camera Fotó: Álex Cámara/NurPhoto via AFP

A rendelet kitér arra is, hogy a koncerteken, színházakban, mozikban, múzeumokban, levéltárakban, könyvtárakban és sporteseményeken kizárólag az ott megvásárolt étel és ital elfogyasztásának időtartama alatt nem kell a maszkot viselni.

Ha pedig a kereskedelmi hatóság az ellenőrzés során vagy a rendőrség értesítése alapján valahol a maszkviselési szabályok megszegését észleli, akkor

  • figyelmeztetést alkalmaz;
  • 100 ezer forinttól egymillió forintig terjedő bírságot szabhat ki;
  • vagyaz üzletet, illetve a helyiséget legalább egy napra, legfeljebb egy év időtartamra ideiglenesen be is zárathatja.

A bírságot és az ideiglenes bezárást a hatóság egyszerre is kiszabhatja. Ugyanakkor a hatóság figyelembe veszi, hogy a hely üzemeltetője felszólította-e távozásra a maszkot nem hordó személyt, megtagadta-e a kiszolgálását vagy értesítette-e a rendőrséget, miután a maszkellenes vendég nem akart távozni.

A rendelet a maszkellenőrzések lefolytatására kereskedelmi hatóságnak a rendőrséget is jelölte ki. Ők döntenek a bírságokról is.