Indul a Takarék Csoport, az MKB és a Budapest Bank fúziója

gazdaság
2020 október 30., 15:30

Befektetési és szindikátusi szerződést írt alá a Takarék Csoportot irányító MTB Magyar Takarékszövetkezeti Bank Zrt., az MKB Bank Nyrt. és a Budapest Bank Zrt. meghatározó tulajdonosai, hogy a közös holdingtársaságba, a Magyar Bankholding Zrt.-be apportálják banki részesedésüket - közölték pénteken a hitelintézetek az MTI-vel.

Ezzel a lépéssel az engedélyezési eljárást követően hamarosan Magyarország második legnagyobb bankcsoportja jön létre, amelynek konszolidált értéke meghaladja a 740 milliárd forintot. Az új bankcsoportban a Magyar Állam a Corvinus Nemzetközi Befektetési Zrt. révén 30,35 százalék, az MKB tulajdonosai 31,96 százalék, az MTB tulajdonosai pedig 37,69 százalék részesedést szereznek az apport teljesülésekor.

Az MKB és a Budapest Bank az utóbbi években állami tulajdonba került, majd fokozatosan szervezték ki őket újra.

Vida József, az MTB Magyar Takarékszövetkezeti Bank Zrt. elnök-vezérigazgatója, a Magyar Bankholding Zrt. vezérigazgatója, dr. Lélfai Koppány, a Budapest Bank Zrt. elnök-vezérigazgatója és dr. Balog Ádám, az MKB Bank Nyrt. elnök-vezérigazgatója (b-j) a befektetési és szindikátusi szerződés aláírása után Budapesten, 2020. október 30-án.
photo_camera Vida József, az MTB Magyar Takarékszövetkezeti Bank Zrt. elnök-vezérigazgatója, a Magyar Bankholding Zrt. vezérigazgatója, dr. Lélfai Koppány, a Budapest Bank Zrt. elnök-vezérigazgatója és dr. Balog Ádám, az MKB Bank Nyrt. elnök-vezérigazgatója (b-j) a befektetési és szindikátusi szerződés aláírása után Budapesten, 2020. október 30-án.

A fúzió után egy hatalmas magyar belföldi bank jön létre, a Fidesz vezetőinek kedves vezetéssel. Az Orbán-kormány majd 10 éve tervezi a takarékszövetkezeti szektor átfogó modernizálását, hogy az ellensúlyt képezhessen az OTP-vel szemben. Ezt sokáig Spéder Zoltánnal és az FHB-val gondolták megvalósítani, Spéder azonban 2016-ban kiesett Orbán kegyeiből, az FHB pedig mára a Takarékbankba olvadt. Az integráció központi figurái jelenleg elsősorban Matolcsy Györgyhöz és Mészáros Lőrinchez köthető szereplők.