Januártól indul a kormány új otthonteremtési programja

gazdaság
2020 október 30., 08:12

Január elsejével a gyakorlatban is elindulhat Magyarország legnagyobb otthonteremtési programja - ezt közölte a családokért felelős tárca nélküli miniszter csütörtökön Budapesten. Novák Katalin összegezte azt az öt pontos programot, amelynek részletei az elmúlt napokban-hetekben már nagyrészt kiderültek.

A januártól induló program a következő elemekből áll:

  1. Az új értékesítésű ingatlanok áfája 27-ről 5 százalékra csökken.
  2. A családi otthonteremtési kedvezményt (csok-ot) is igénybe vevőknek viszont visszaigényelhető lesz ez az 5 százalékos áfa is.
  3. A kormány a saját tulajdonukban lakó gyerekes családoknak kifizeti egy lakásfelújítás 50 százalékát, 3 millió forintig. Ebben az esetben 25 éves koráig számít gyereknek a gyerek, súlyosan beteg, folyamatos gondozásra szorulóknál pedig életük végéig. A támogatást egy család egyszer veheti igénybe, vagyis a kormány egy felújítást támogat.
  4. Gyermekeseknek, vagy gyermeket tervezőknek illetékmentes lesz a csokkal vásárolt ingatlan.
  5. Aki beépíti egy családi ház tetőterét, igénybe veheti a csokot, ami akár 10 millió forintos vissza nem térítendő támogatást jelenthet.

A miniszter szerint a kormánynak az a célja, hogy minden gyermeket nevelő és gyermekvállalás előtt álló családnak segítséget nyújtsanak. A programmal kapcsolatban kampány is indul majd, hogy minél többen részt vegyenek benne.

Novák szerint a kormány az elmúlt öt évben több mint 600 ezer család otthonhoz jutását segítette. Öt év alatt több mint ezer milliárd forint támogatást adtak valamilyen formában a családoknak. (MTI)