Kötelezettségszegési eljárás indult Magyarország ellen

A 2018-as választás titkos története 84 színes oldalon.
Megveszem

Kötelezettségszegési eljárást indított Magyarország ellen az Európai Bizottság a nemrég bevezetett, új menekültügyi eljárás miatt - írja a Népszava. A bizottságnak azzal a jogszabállyal van baja, amely szerint a Magyarországon menekült státuszért folyamodók csak akkor léphetnek be Magyarország területére, és igényelhetnek nemzetközi védelmet, ha előtte egy EU-n kívüli magyar nagykövetségen benyújtottak egy szándéknyilatkozatot, ezután pedig kaptak egy speciális beutazási engedélyt. 

Ezt a szabályt azután hozta a kormány és a parlament, hogy az Európai Bíróság döntése miatt be kellett zárni a határon felállított tranzitzónákat. Viszont ez az új szabály sem felel meg a menekültügyi eljárásokról szóló irányelvnek: a bizottság szerint jogellenesen korlátozzák a menekültügyi eljáráshoz való hozzáférést és  kizárja a folyamatból azokat, akik Magyarország területén vagy a határain tartózkodnak. A magyar kormánynak két hónapja van válaszolnia a bizottság által felvetett problémákra, vagy a következő szakaszába lép az eljárás. 

Amikor az ország járványellenes intézkedésekre vár, a kormány saját hatalmának bebetonozását tartja a legfontosabbnak. Ezermilliárdos közvagyon ellopásának legalizálása, ideológiai hadviselés a szexuális kisebbségekkel szemben, a választási törvény sokadik megváltoztatása, az ellenzéki együttműködést megakadályozandó... és lesz itt még ötlet. Tavasszal a rendkívüli intézkedések bevezetésének napján megszállták az Indexet. Most mi következik? Addig támogasd a szabad sajtót, amíg lehet! Lépj be a Körbe, vagy támogasd bármekkora összeggel a 444 szerkesztőségét!