Olyan jól álcázta magát a madagaszkári kaméleon, hogy 100 évig azt hitték, kihalt

A 2018-as választás titkos története 84 színes oldalon.
Megveszem

Madagaszkári és német kutatók több élő példányt is találtak a Voeltzkow-kaméleon nevű fajból Madagaszkár észak-nyugati részén. Ez azért nagy szám, mert kb. 100 éve nem látta senki a faj egyetlen képviselőjét sem.

Kutatók szerint a Voeltzkow-kaméleon közeli rokonságban áll a Labord-kaméleonnal, és mindkettő csak az esős évszakban él. A kaméleonok nagyon gyorsan nőnek, miután kikeltek a tojásaikból, megküzdenek a riválisaikkal, párosodnak, aztán néhány hónapnyi élet után el is pusztulnak. Frank Glaw, a Voeltzkow-kaméleont újra felfedező kutatók egyike szerint ezek a kaméleonok ezért lényegében a hüllők tiszavirágjainak tekinthetők.

A kutatók most a Voeltzkow-kaméleon eddig soha nem dokumentált nőstényét is látták, és kiderült, hogy tojásrakás előtt és stresszhelyzetben különösen furcsa színei vannak. (AP)

Amikor az ország járványellenes intézkedésekre vár, a kormány saját hatalmának bebetonozását tartja a legfontosabbnak. Ezermilliárdos közvagyon ellopásának legalizálása, ideológiai hadviselés a szexuális kisebbségekkel szemben, a választási törvény sokadik megváltoztatása, az ellenzéki együttműködést megakadályozandó... és lesz itt még ötlet. Tavasszal a rendkívüli intézkedések bevezetésének napján megszállták az Indexet. Most mi következik? Addig támogasd a szabad sajtót, amíg lehet! Lépj be a Körbe, vagy támogasd bármekkora összeggel a 444 szerkesztőségét!