Szabadságvesztést kért az ügyészség a Balatonakalin kiirtott nádas miatt

bűnügy
2020 október 30., 07:59

NATURA 2000 terület jelentős károsodását okozva elkövetett természetkárosítás bűntette miatt emelt vádat a Veszprémi Járási Ügyészség két férfi ellen, akik Balatonakali térségében jelentős területen jogellenesen irtották ki a nádast a Balatonban.

photo_camera Fotó: Ügyészség

Egy beruházó cég 2018 decembere és 2019 eleje között földmunkákat végeztetett az érintett területen, ahol az ingatlanok előtti medertisztításhoz hozzájárulást kért az illetékes hatóságtól.

A cég azzal kapta meg az engedélyt, hogy mederkotrást és nádirtást nem végezhetnek.A beruházó a földmunkák elvégzésére egy másik gazdasági társasággal szerződött, melynek 63 éves ügyvezetője az ügy egyik vádlottja, míg 51 éves alkalmazottja a másik elkövető. A felek vállalkozási szerződésben kifejezetten rögzítették az engedélyben előírtak betartását.

photo_camera Fotó: Ügyészség

Az alkalmazott az ügyvezető utasítására úgy végezte a munkáját, hogy a markológéppel az érintett terület több mint felére kiterjedő nádirtást is végzett, megszegve ezzel az engedélyben foglaltakat. A gépkezelő férfi – tudva, hogy ez tilos – a munkagéppel nemcsak a nádast, hanem az iszapot is kiszedte és a partra halmozta.

A nádas területe ennek következtében közel másfél hektárral csökkent, amely Balatonakali teljes náddal borított partszakaszának csaknem 20 százalékát érinti.

Közben a tavaly már arról érkeztek a hírek, hogy sorban kelnek el 100 milliós áron az illegálisan nádtalanított part menti telkek. Az osztatlan nagy telek különböző méretű részekre bontott ingatlanaiból tucatnyi magánszemély és hét cég vásárolt be építésre előkészített telket vagy apartmanlakást. A nádat pedig nem talapítették vissza.

A vádirat szerint a vádlottak ezzel a NATURA 2000 védett természeti területet és a védett élő szervezetek életközösségét, azok élőhelyét jelentős mértékben megváltoztatták.

Az ügyészség vádiratában az elkövetőkkel szemben szabadságvesztés büntetés kiszabására tett indítványt a Veszprémi Járásbíróságnak, azzal, hogy az ügyvezetőt meghatározott időre tiltsa el a közügyek gyakorlásától, míg az alkalmazottként dolgozó férfi büntetésének végrehajtását próbaidőre függessze fel. (Ügyészség)