„Ha Isten úgy akarja, ismét helyes útra terel engem” - búcsúzott édesanyjától a nizzai merénylő, mielőtt elhagyta Tunéziát

külföld
2020 október 31., 07:42
A 21 éves tunéziai támadó, Brahim Ausszaui a család egyik fotóján
photo_camera A 21 éves tunéziai támadó, Brahim Ausszaui a család egyik fotóján Fotó: AFPTV TEAMS/AFP

Újabb részleteket derített ki a nemzetközi sajtó a nizzai terrortámadas elkövetésével gyanúsított 21 éves tunéziai Brahim Ausszaui hátteréről.

Csütörtökön késes ámokfutó késelt halálra három embert a Notre-Dame de l'Assomption székesegyház közelében.

Az elfogása után Allahot dicsőítő támadó egy idős nő torkát elvágta, a templomszolgát halálra szurkálta, és még egy nőt megölt, aki ugyan el tudott menekülni, de egy közeli bárban belehalt sérüléseibe. Az elkövetőt a rendőrök meglőtték, de életben van.

Emmanuel Macron elnök még aznap délután kijelentette, hogy iszlamista hátterű terrortámadás történt.

Ausszauiról az olasz sajtó már kiderítette, hogy egy menekülteket és bevándorlókat szállító hajóval érkezett szeptember 20-án Lampedusára, ahol két hétig karanténban volt, majd a pugliai Bari egyik táborába helyezték át október 9-én. A helyi hatóságok nem regisztrálták veszélyes személyként.

A bevált gyakorlat szerint ezt követően kiutasítási papírt kapott, amivel szabadon elhagyhatta a befogadóközpontot, és Franciaországba már önerőből jutott el. Az olasz titkosszolgálati szervek most a férfi pontos útvonalát próbálják felderíteni, illetve kideríteni, miként hagyhatta el az azonosítási központot, ahol elvileg vissza kellett volna tartani a hazaküldéséig.

Ausszai nyolc nővérével és két fivérével nőtt fel Tunéziai keleti partjainál, egy elszegényedett munkásnegyedben, Szfaksz kikötővárostól nem messze. Szfaksz alig 130 kilométerre fekszik Lampedusa szigetétől.

A Guardian családi elbeszélésekre hivatkozva azt írja, hogy Ausszai korán abbahagyta a tanulást, hogy egy bicikliszervízben dolgozzon, később üzemanyagot árult motorosoknak az út szélén. A hatóságok figyelték, mert gyakran viselkedett agresszívan, és a kábítószerfogyasztással is problémái akadtak. Emiatt családjával is konfrontálódott.

Az elmúlt két évben megváltozott a viselkedése, a vallás felé fordult, több időt töltött otthon, kerülte korábbi barátait, visszavonultabban élt. Ekkor már agresszív viselkedést sem tanúsított, egyik testvére szerint tiszteletteljesen viselkedett.

"Ha Isten úgy akarja, ismét a helyes útra terel engem" - idézte édesanyja Ausszauit nem sokkal távozása előtt.

Brahim Ausszaui családja a tunéziai Szfaksz városától nem messze
photo_camera Brahim Ausszaui családja a tunéziai Szfaksz városától nem messze Fotó: FETHI BELAID/AFP

Ezután az ősz elején a férfi minden jelzés nélkül hirtelen elhagyta az országot. (Egyszer már próbálkozott azzal, hogy Olaszországba utazik, de akkor nem járt sikerrel.) Családja csak akkor értesült arról, hogy kiutazott Tunéziából, amikor már Európában tartózkodott. Onnan telefonon értesítette testvéreit.

A tunéziai rendőrség és hírszerzés sem figyelte, de a francia és az olasz hatóságok radarján sem volt rajta. Miután az előírt karanténidejét letöltötte, nyilvántartásba vették, de semmilyen kockázatot nem állapítottak meg vele kapcsolatban. A Rapszódia nevű hajóval érkezett Bariba Lampedusáról október 9-én, majd miután a helyi rendőrség kikérdezte, legalább 10 napot töltött Szicíliában, feltehetően Palermóban. A nagy számban érkező tunéziaiak miatt a kitoloncolási eljárások késésben vannak, így gyakran az érintettek csak egy írásos felszólítást kapnak, hogy hét napon belül hagyják el az országot.

Ez történt valószínűleg Ausszaival is: kapott egy írásos határozatot, de a mozgását már nem figyelték. Illegálisan utazhatott tovább a francia határig.

Szerda este 8 óra tájékán még telefonált egyik fivérének, és közölte vele, hogy Franciaországba utazott, abban bízva, hogy ott könnyebben kap munkát - mert Olaszországban túl sokan vannak, akik szintén munkát keresnek.

12 órával a támadás előtt beszélt egy nővérével is, akinek említette, hogy a Notre-Dame templom környékén keres magának egy helyet, ahol megalhat, de testvére elmondása szerint nem tett semmilyen utalást arra, hogy valamire készülne.

A támadás után ártalmatlanított Ausszainál a kés mellett két telefont, és a Korán egy példányát találták meg a rendőrök. Kritikus állapotban szállították kórházba.

A francia rendőrség időközben letartóztatott egy 47 éves férfit, aki kapcsolatot létesített a támadóval szerda este, igaz, egyelőre nem bizonyítható, hogy köze volt a támadáshoz. (Guardian)