Az olasz sajtó szerint Lampedusán keresztül érkezett Európába a nizzai merénylő

külföld
2020 október 29., 16:23

Szeptemberben érkezett a dél-olasz Lampedusa szigetére, majd innen jutott tovább Franciaországba a nizzai merénylő - értesült az olasz sajtó csütörtökön. A francia városban három áldozata volt a csütörtöki támadásnak, melyet Emmanuel Macron államfő iszlamista terrortámadásnak nevezett.

A 21 éves tunéziai Brahim Ausszaui egy migránsokat szállító hajóval érkezett szeptember 20-án Lampedusára. Két hétig karanténban volt, majd a pugliai Bari egyik táborába helyezték át október 9-én. A helyi hatóságok azonosították, azonban nem regisztrálták veszélyes személyként.

photo_camera Fotó: ERIC GAILLARD/AFP

A bevált gyakorlat szerint ezt követően kiutasítási papírt kapott, amivel szabadon elhagyhatta a befogadóközpontot. Franciaországba önerőből jutott el. Sajtóértesülések szerint az olasz titkosszolgálati szervek a férfi pontos útvonalát próbálják felderíteni, illetve kideríteni, hogy hogyan hagyhatta el az azonosítási központot, ahol elvileg vissza kellett volna tartani a hazaküldéséig.

Szintén az olasz sajtó írt arról, hogy a terrorista zsebében a rendőrök az olasz vöröskereszt által kiadott dokumentumot találtak, ez alapján azonosították be. A férfit a rendőrök meglőtték, de életben van, őrizetbe vették. (MTI/hvg.hu)