A templomban vágta el egyik áldozata torkát a nizzai késelő

külföld
2020 október 29., 10:24
  • Három halálos áldozatot követelő terrortámadás történ Nizzában.
  • Egy, az elfogása után Allahot dicsőítő támadó a Notre-Dame de l'Assumption székesegyházban támadt a hívekre. Egy idős nő torkát elvágta, a templomszolgát halálra szurkálta. Harmadik áldozata, egy nő még bemenekült egy bárba, de ott belehalt a sérüléseibe.
  • Pár órával később a rendőrök Avignonban lőttek agyon egy, a járókelőket pisztollyal fenyegető férfit.
  • Összeült a válságstáb, a belügyminiszter elrendelte a templomok védelmének megerősítését.
  • Nizza polgármestere azt mondja, minden jel szerint terrortámadás történt.

A rendőrség tájékoztatása szerint már három halálos áldozata van a csütörtök reggeli nizzai késes merényletnek. A BBC rendőrségi forrásra hivatkozva azt írja, hogy a támadó az egyik áldozatát, egy nőt le is fejezte. Francia forrásokban úgy fogalmaznak, hogy elvágta a torkát*.

Az AFP francia hírügynökség beszámolója szerint egy férfival és egy nővel a templomban végzett a támadó, a harmadik áldozat, egy nő pedig egy közeli bárban keresett menedéket, de belehalt súlyos sebeibe.

Update 11:52: A rendőrség pontosította a támadás áldozatairól szóló beszámolóját. Eredetileg sebesültekről is hírt adtak, de legfrissebb tájékoztatásuk szerint az egyik halálos áldozatot tartották számon eredetileg sebesültként - egy nőt, aki egy közeli bárba menekült a támadás után, és ott halt bele a sérüléseibe, írja a Le Monde.

A BBC beszámolója szerint a támadó a hívekkel teli Notre-Dame de l'Assumption székesegyházban támadt áldozataira, a hatóságokat egy szemtanú riasztotta a város által felállított különleges védelmi rendszeren keresztül.

A francia terrorelhárítás kommandósai a nizzai Notre-Dame székesegyház bejáratánál. Egy késes merénylő a legfrissebb hírek szerint három embert is megölt, egyik áldozatát, egy idős nőt lefejezte.
photo_camera A francia terrorelhárítás kommandósai a nizzai Notre-Dame székesegyház bejáratánál. Egy késes merénylő a legfrissebb hírek szerint három embert is megölt, egyik áldozatát, egy idős nőt lefejezte. Fotó: VALERY HACHE/AFP

Update 12:38 A Le Monde rendőrségi forrásai szerint csütörtök késő délelőtt Avignonban a rendőrök agyonlőttek egy férfit, aki pisztollyal fenyegette a járókelőket. Előtte felszólították, hogy dobja el a fegyvert, de nem engedelmeskedett, hanem a rendőrök felé indult.

Közben Gérald Darmanin belügyminiszter megerősített rendőri védelmet rendelt el a templomok környékén, hogy megelőzzék a nizzai támadást utánzó merényleteket.

Update 13:01 A Guardian szerint francia BFMTV beszélt egy csak Davidként bemutatkozó férfival, aki állítása szerint riasztotta a rendőrséget a támadás után. David a bazilikával szemközti Brioche Chaude kávézót vezeti. "Éppen croissant-okat árultam, amikor odajött egy férfi, hogy Uram, egy lefejezett nő van a székesegyházban. Elsőre nem is hittem el, de megismételte. Odamentem a székesegyházhoz, majd szóltam a rendőröknek, akik gyorsan oda is jöttek. Aztán visszamentem a kávézóhoz, és lehúztam a biztonsági rácsot" - mesélte.

__________

Christian Estrosi, a város polgármestere szerint minden jel arra utal, hogy terrortámadás történt. Nyilatkozatában "iszlamofasizmust" emlegetett. Tájékoztatása szerint őrizetbe vétele után a gyanúsított "végeláthatatlanul azt ismételgette, hogy allahu akbar", írja a BBC. A támadás áldozatául esett férfi a nizzai polgármester beszámolója szerint a templom őre volt, őt halálra szurkálta a támadó, akit a rendőrök végül úgy tudtak semlegesíteni, hogy meglőtték, jelentette a Le Monde.

Nizzában a sajtójelentések szerint csütörtök reggel kilenc körül támadt rá egy késes ámokfutó a járókelőkre a város központjában, a Notre-Dame de l'Assumption székesegyház közelében. A francia belügyminiszter, Gérald Darmanin válságtanácskozásra hívta a kormányt, és arra kérte az embereket, hogy kerüljék el Nizza központját.

Jean Castex miniszterelnök, aki a hír hallatán távozott az éppen ülésező nemzetgyűlésből, azt mondta, hogy "nem kérdés, hogy ez rendkívül súlyos kihívás, ami az országunkat sújtja". Emmanuel Macron francia elnök a történtek miatt Nizzába utazik.

Franciaországban két héten belül ez a második olyan iszlamista terrortámadás, amiben a gyilkos egy áldozatát lefejezi. Október 16-án egy 18 éves csecsen férfi fejezte le egy párizsi előváros iskolájának tanárát, Samuel Patyt, mert az az egyik óráján Mohamed profétáról készült karikatúrákat mutatott be. (Via BBC)

*Pontosítás 11:26: Cikkünk eredeti változatában a BBC alapján tényként kezeltük, hogy a támadó lefejezte az egyik áldozatát. A francia forrásokkal összevetve ezt utóbb módosítottuk.