Egy héten belül a második tájfun söpört végig a Fülöp-szigeteken

külföld
2020 november 01., 16:50

Nagy erejű szelekkel lecsapott a Goni nevű szupertájfun a Fülöp-szigetek legnépesebb szigetére, a Manilát is magába foglaló Luzonra vasárnap. Közel egymillió embert kitelepítettek, súlyos károkra számítanak.

Az óránkénti 225 kilométeres sebességű széllökésekkel érkező tájfun eddig legalább hét ember életét követelte, és szerte Luzon szigetén óriási áradásokat okozott, utakat tett járhatatlanná és rengeteg épületet tett tönkre. A katasztrófavédelem egyik képviselőjére hivatkozva a BBC azt írja, hogy

19 millió embert érinthetnek a Goni tájfunt kísérő árvizek, földcsuszamlások, szélviharok.

Ricardo Jalad, az országos katasztrófavédelem vezetője arra figyelmeztetett, hogy az áradások elönthetik a tengerparti településeket, meteorológusok szerint pedig a a tájfun a több mint 13 milliós Manilát is elérheti.

Készültségbe helyezték a hadsereget és a rendőrséget, valamint a parti őrséget és a tűzoltóságot, mintegy 1000, koronavírussal fertőzött embert a sátrakból kialakított karanténokból hotelekbe és kórházakba szállítottak. Jalad szerint eddig 347 ezer embert kellett evakuálni,

A Goni az idén már a 18. tájfun, amely a Fülöp-szigeteken pusztít. Az országon alig egy héttel ezelőtt söpört végig a Molave névre keresztelt tájfun, a viharban két ember meghalt és 12 halász eltűnt.Noha a Goni várhatóan kedden elhagyja az országot, Ricardo Jalad szerint néhány napon belül újabb vihar érkezhet a térségbe. A több mint hétezer szigetből álló országot évente átlagosan húsz tájfun sújtja.