Felháborodtak a Demokraták, amiért akasztófakötél lógott egy szavazóhelyiségben Missouriban

külföld
2020 november 01., 17:53

Pár nappal az amerikai elnökválasztás előtt sorra érkeznek a furcsábbnál furcsább történetek az Egyesült Államokból. Mint arról írtunk, Joe Biden kampánycsapatának buszát Trump-rajongók konvoja támadta meg és akadályozta Texasban, amire Trump elnök csak annyit reagált a Twitteren, hogy imádj Texast. A BBC pedig most egy Missouri állambéli szavazókörzetről számolt be, ahol

a Demokrata párt helyi képviselői nehezményezték, hogy egy akasztófakötél lóg az egyik kijelölt szavazóhelyiségben. A Demokrata párt Missouri állambéli szervezete szerint ez felháborító és arra szolgál, hogy a fekete szavazókat elriassza a szavazástól. Az asszociáció nem véletlen, a polgárháború utáni évektől 20. század közepéig nem a volt rabszolgatartó államokban - mint amilyen Missouri is - elég gyakori volt, hogy fehérek meglincseltek feketéket, ezzel elriasztva a fekete közösséget többek között a szavazástól is. A párt ezért követelte, hogy legalább takarják le a kötelet a választások idejére.

Akasztófakötél a szavazófülkék mögött Missouriban
photo_camera Akasztófakötél a szavazófülkék mögött Missouriban Fotó: Missouri Democratic Party

A szavazófülkék mögött lógó akasztófakötél a Stone megyei közigazgatási épületben található, a sajtónak nyilatkozó egyik megyei tisztviselő szerint az egy kiállítás része, ami az Egyesült Államok utolsó nyilvános kivégzésnek állít emléket - ami 1937-ben történt, az elítélt pedig egy Hurt Hardy nevű fehér férfi volt, aki agyonlőtt egy nőt, aki szerinte nem viszonozta a szerelmét. A kötélnek így se a választásokhoz, se a feketék elleni erőszakhoz nincs köze. Ennek ellenére a kötelet letakarták. (BBC)