Koronavírus-számok Magyarországon Trendek
Elhunytak + 91 Σ 3 891
Fertőzöttek + 3 334 Σ 177 952
Gyógyultak + 424 Σ 43 339
Tesztek + 15 311 Σ 1 518 158

Valami teljesen összekuszálódott a kormányzati koronaoldal adatai között

Feliratkozás a Járvány hírlevélre

Minden hétköznap elküldjük, amit a járványról tudni érdemes. Iratkozz fel, és vigyázzunk egymásra!

Eleve nem sok adatot közölnek a koronavirus.gov.hu-n, de most még azok között is akadt egy furcsaság. 

A valós járványhelyzetről semmilyen tájékoztatást nem adó, a tavasz óta az összes fertőzöttet feltüntető térkép tegnap még így nézett ki:

Ma meg már így:

Nem a színeket érdemes nézni, mert a március óta gyűjtött összadatokat érdemben nem befolyásolják az elmúlt hetek történései. Hanem a számokat.

Három megyében ugyanis csökkent a regisztrált fertőzöttek száma. Ez elvileg nem lehetséges, mert a térkép sajnos nem az éppen fertőzötteket mutatja, hogy képet adjon a jelenlegi helyzetről, hanem történelmi visszatekintést ad. Akinek egyszer a megyében pozitív lett a tesztje, az szerepel a térképen. 

Tegnapról mára négy megyében is csökkent az összes eddig fertőzött száma:

  • Békés: -16
  • Győr-Moson-Sopron: -59
  • Vas: -97
  • Zala: -9

Korábban is előfordult már ez, statisztikatisztítással indokolták, mert utólag kiderült, hogy más megyében lakik a fertőzött, mint ahogy először regisztrálták. De a Vas és Veszprém megyei adatok azért egy kis korrekciónál nagyobbnak tűnnek.

Eközben Borsod megyében egyetlen nap alatt 1623-mal nőtt a fertőzöttek száma, ami 33 százalékos növekedés. 

A tegnapi 4836 helyett ma már 6459 szerepel a térképen a megyénél. Ez még akkor is kiugró szám, ha az összes, más megyéből levont fertőzöttet ide számolnánk. 

Összesen az egész országból hivatalosan egy nap alatt 3878 új fertőzöttet jelentettek ma reggel. A térkép alapján ennek 42 százalékát Borsod megyében regisztrálták, ami aligha valós szám, vagy ha igaz, akkor komoly baj van a megyében.

Kérdeztük az operatív törzset a nagy számú korrigálásról és arról is, hogy Borsodban mennyi a valós napi növekedés, ha válaszolnak, megírjuk.

Amikor az ország járványellenes intézkedésekre vár, a kormány saját hatalmának bebetonozását tartja a legfontosabbnak. Ezermilliárdos közvagyon ellopásának legalizálása, ideológiai hadviselés a szexuális kisebbségekkel szemben, a választási törvény sokadik megváltoztatása, az ellenzéki együttműködést megakadályozandó... és lesz itt még ötlet. Tavasszal a rendkívüli intézkedések bevezetésének napján megszállták az Indexet. Most mi következik? Addig támogasd a szabad sajtót, amíg lehet! Lépj be a Körbe, vagy támogasd bármekkora összeggel a 444 szerkesztőségét!