Valami teljesen összekuszálódott a kormányzati koronaoldal adatai között

járvány
2020 november 01., 10:45

Eleve nem sok adatot közölnek a koronavirus.gov.hu-n, de most még azok között is akadt egy furcsaság.

A valós járványhelyzetről semmilyen tájékoztatást nem adó, a tavasz óta az összes fertőzöttet feltüntető térkép tegnap még így nézett ki:

Ma meg már így:

Nem a színeket érdemes nézni, mert a március óta gyűjtött összadatokat érdemben nem befolyásolják az elmúlt hetek történései. Hanem a számokat.

Három megyében ugyanis csökkent a regisztrált fertőzöttek száma. Ez elvileg nem lehetséges, mert a térkép sajnos nem az éppen fertőzötteket mutatja, hogy képet adjon a jelenlegi helyzetről, hanem történelmi visszatekintést ad. Akinek egyszer a megyében pozitív lett a tesztje, az szerepel a térképen.

Tegnapról mára négy megyében is csökkent az összes eddig fertőzött száma:

  • Békés: -16
  • Győr-Moson-Sopron: -59
  • Vas: -97
  • Zala: -9

Korábban is előfordult már ez, statisztikatisztítással indokolták, mert utólag kiderült, hogy más megyében lakik a fertőzött, mint ahogy először regisztrálták. De a Vas és Veszprém megyei adatok azért egy kis korrekciónál nagyobbnak tűnnek.

Eközben Borsod megyében egyetlen nap alatt 1623-mal nőtt a fertőzöttek száma, ami 33 százalékos növekedés.

A tegnapi 4836 helyett ma már 6459 szerepel a térképen a megyénél. Ez még akkor is kiugró szám, ha az összes, más megyéből levont fertőzöttet ide számolnánk.

Összesen az egész országból hivatalosan egy nap alatt 3878 új fertőzöttet jelentettek ma reggel. A térkép alapján ennek 42 százalékát Borsod megyében regisztrálták, ami aligha valós szám, vagy ha igaz, akkor komoly baj van a megyében.

Kérdeztük az operatív törzset a nagy számú korrigálásról és arról is, hogy Borsodban mennyi a valós napi növekedés, ha válaszolnak, megírjuk.