Az egyetemfoglalás 63. napja: tárgyalásra hívták Palkovicsot az SZFE polgárai

politika
2020 november 02., 10:05

A Színház- és Filmművészeti Egyetem (SZFE) hallgatói és oktatói 63 napja tartják blokád alatt az intézmény épületeit, hogy megakadályozzák a kormány által kinevezett új vezetőség bejutását. A Vidnyánszky-féle kuratórium és az SZFE polgárai szinte naponta feszülnek egymásnak, legutóbb pénteken jelentette be a kuratórium, hogy balesetvédelmi és higéniai okok miatt felfüggesztik az oktatást.

A ma délelőtti sajtótájékoztatón az SZFE polgárai elmondták, hogy szerintük a egyetemi oktatás felfüggesztése jogilag értelmezhetetlen, mert a felsőoktatási tevékenység közfeladat, annak fenntartása össztársadalmi érdek. Az egyetemfoglalók továbbra sem Vidnyánszkyékkal, hanem az alapítói jogokkal rendelkező Innovációs és Technológiai Minisztériummal akarnak tárgyalni, ezért november 11-ére egyeztetésre hívták Palkovics Lászlót.

link Forrás

Az SZFE polgárai szerint az oktatás szeptember 14-e óta zavartalanul tart, az erről szóló dokumentáció azért nem jutott el az Oktatási Hivatalba, mert az új kacellár ezt megakadályozta. Ezért az esemény végén biciklis küldöttség indult az Oktatási Hivatalba, hogy ott személyesen átadják a dokumentációt.

Elhangzott, hogy az egyetemfoglalók továbbra is fenntartják követeléseiket. Követelik, hogy az állam garantálja az egyetem autonómiáját, elutasítják a modellváltásról szóló törvény jelenlegi formáját, illegitimnek tekintik a kormány által önkényesen kinevezett kuratóriumot.

Tájékoztatták a nyilvánosságot, hogy az egyetem mindhárom épületében elvégzett munkabiztonsági vizsgálat szerint az egyetemi polgárok nem szegték meg a tűz- és balesetvédelmi szabályokat, megoldott a nemdohányzók védelme, valamint a pandémiás helyzet kezelését és a higéniát példaértékűnek nevezte a vizsgálatot végző szakember.

Update: Az Oktatási Hivatalnál Minerva, a bölcsesség istennője és egy élő bagoly is segítettek az egyetemfoglalóknak: