Maori őslakos lesz Új-Zéland első női külügyminisztere

Bemutatta új, rendkívül sokszínű kormányát Jacinda Ardern régi-új új-zélandi miniszterelnök: nyolc nő, öt maori, illetve három olyan politikus foglal helyet benne, akik LMBT-közösség tagjai.

A kormányfő régi szövetségeseként számon tartott Grant Robertson lesz a szigetország első vállaltan meleg miniszterelnök-helyettese, és emellett tovább fogja irányítani a pénzügyi tárcát.
A külügyminisztérium élére jelölt Nanaia Mahuta - aki a maori őslakosokra jellemző tetoválást visel az állán - lesz a szigetország első női külügyminisztere. 

Nanaia Mahuta és Jacinda Ardern 2020. február 28-án.Fotó: BIANCA DE MARCHI/AFP

Szintén maori Kelvin Davis, aki a gyerekek ügyeivel foglalkozó tárcát fogja vezetni.
A régi-új kormányfő vezette baloldali-liberális Munkáspárt földcsuszamlásszerű győzelmet aratott a két hete tartott parlamenti választáson, a szavaztok 49 százalékát megszerezve egyedül alakíthat kormányt. Amióta 1996-ban Új-Zélandon bevezették az arányos választási rendszert, még egyetlen pártnak sem sikerült ez.

Ardern pártja egyedül alakít ugyan kormány, de vasárnap a korábbi koalíciós partnerrel, a Zöld Párttal együttműködési megállapodást kötött, amely szerint közösen fogják megoldani az éghajlati és környezetvédelmi, illetve a gyerekek jólétével kapcsolatos problémákat. A megállapodásból kifolyólag két zöld párti politikus is miniszteri szerepet vállal.

A miniszterelnök azt mondta, hogy ez egy olyan kabinet, amelyben érdemeik szerint kerültek be politikusok, és történetesen rendkívüli sokszínű, amire ő nagyon büszke. 

Ardern - aki 2017-ben 37 évesen lépett hivatalba - népszerűségét és újraválasztását részben a járvány sikeres kezelésének köszönheti. Az ötmilliós szigetországban eddig 1600 fertőzéses esetet regisztráltak, és 25-en haltak bele a koronavírus okozta Covid-19-be, arányaiban sokkal kevesebben, mint számos más fejlett országban.

(via MTI)

A független magyar sajtónak soha nem volt olyan nehéz dolga, mint a járvány alatt.

A kormány nem enged újságírókat az egészségügyi intézmények közelébe, és a járvánnyal kapcsolatos legalapvetőbb adatokat sem osztja meg a nyilvánossággal. A közmédia és a többi propaganda csatorna mindent megtesz a valós helyzet elkenéséért.

A 444-en az elénk állított akadályok ellenére is be tudjuk mutatni, hogy áll a járvány Magyarországon és a világban. A pontos számokat, aktuális trendeket bemutató grafikonjainkból, infografikáinkból több millióan tájékozódnak.

Az ezeket összegyűjtő járványadat-oldalunk az utóbbi hónapokban átvette a közszolgálati média szerepét. Olvasóinkat ezzel nem csak tájékoztatjuk, hanem segítünk nekik egészségesnek maradni, és megőrizni szeretteik egészségét is.

Kapcsolódó