Maori őslakos lesz Új-Zéland első női külügyminisztere

külföld
2020 november 02., 08:09

Bemutatta új, rendkívül sokszínű kormányát Jacinda Ardern régi-új új-zélandi miniszterelnök: nyolc nő, öt maori, illetve három olyan politikus foglal helyet benne, akik LMBT-közösség tagjai.

A kormányfő régi szövetségeseként számon tartott Grant Robertson lesz a szigetország első vállaltan meleg miniszterelnök-helyettese, és emellett tovább fogja irányítani a pénzügyi tárcát.
A külügyminisztérium élére jelölt Nanaia Mahuta - aki a maori őslakosokra jellemző tetoválást visel az állán - lesz a szigetország első női külügyminisztere.

Nanaia Mahuta és Jacinda Ardern 2020. február 28-án.
photo_camera Nanaia Mahuta és Jacinda Ardern 2020. február 28-án. Fotó: BIANCA DE MARCHI/AFP

Szintén maori Kelvin Davis, aki a gyerekek ügyeivel foglalkozó tárcát fogja vezetni.
A régi-új kormányfő vezette baloldali-liberális Munkáspárt földcsuszamlásszerű győzelmet aratott a két hete tartott parlamenti választáson, a szavaztok 49 százalékát megszerezve egyedül alakíthat kormányt. Amióta 1996-ban Új-Zélandon bevezették az arányos választási rendszert, még egyetlen pártnak sem sikerült ez.

Ardern pártja egyedül alakít ugyan kormány, de vasárnap a korábbi koalíciós partnerrel, a Zöld Párttal együttműködési megállapodást kötött, amely szerint közösen fogják megoldani az éghajlati és környezetvédelmi, illetve a gyerekek jólétével kapcsolatos problémákat. A megállapodásból kifolyólag két zöld párti politikus is miniszteri szerepet vállal.

A miniszterelnök azt mondta, hogy ez egy olyan kabinet, amelyben érdemeik szerint kerültek be politikusok, és történetesen rendkívüli sokszínű, amire ő nagyon büszke.

Ardern - aki 2017-ben 37 évesen lépett hivatalba - népszerűségét és újraválasztását részben a járvány sikeres kezelésének köszönheti. Az ötmilliós szigetországban eddig 1600 fertőzéses esetet regisztráltak, és 25-en haltak bele a koronavírus okozta Covid-19-be, arányaiban sokkal kevesebben, mint számos más fejlett országban.

(via MTI)