A bécsi merénylőt korábban már elítélték, mert Szíriában csatlakozni akart az Iszlám Államhoz

terror
2020 november 03., 09:34

A hétfő este Bécs belvárosában lelőtt merénylő 20 éves volt, Észak-Macedóniából származott, és korábban már elítélték amiatt, mert csatlakozni akart az Iszlám Államhoz, közölte kedden az osztrák belügyminiszter. A férfi 2019 áprilisában 22 hónap börtönt kapott, mert megpróbált Szíriába jutni, hogy csatlakozzon az Iszlám Államhoz, de még a török rendőrök elfogták. December elején feltételesen szabadlábra engedték, mivel fiatal felnőttként kedvezményt kapott. A Standard akkori tudósítása szerint a férfi Bécsben született, különösebben nem érezte magát hátrányos helyzetűnek, és csak kamaszkorában kezdett foglalkozni az iszlámmal.

photo_camera Fotó: ROLAND SCHLAGER/AFP

Az osztrák mellett észak-macedóniai állampolgársága is volt. A rendőrök a Szent Ruprecht-templom közelében lőtték le. A támadó egy robbanómellényt viselt, valamint egy AK47-es gépkarabély, egy pisztoly és egy bozótvágó is volt nála, hogy civilekre támadjon. A támadás előtt még posztolt egy képet az Instagramra, ahogy a fegyverekkel pózol.

A 20 éves férfi hétfő este 8 körül kezdett lövöldözni az egyik belvárosi zsinagóga, a Stadttempel közelében. A támadásban négyen meghaltak, valamint rendőrök a támadót is lelőtték. Tizenhét sebesültet ápolnak kórházban, közülük hét ember van életveszélyes állapotban szúrt vagy lőtt sebek miatt. Az osztrák kormány háromnapos gyásznapot rendelt el. Karl Nehammer belügyminiszter elmondta, hogy az esti merénylet óta már több mint 15 házkutatást tartottak, és az elkövető környezetéből több embert őrizetbe vettek. A belügyminiszter szerint nem lehet kizárni, hogy további elkövetők is voltak.

Kurz: Nem a keresztények és a muszlimok között zajlik a küzdelem

Sebastian Kurz kancellár kedd délelőtt arról beszélt, hogy a támadást gyűlöletből követték el „az életmódunk és a demokráciánk ellen”. Elmondta, hogy négy civilt öltek meg hidegvérrel: egy idős nőt, egy idős férfit, egy fiatal járókelőt és egy pincérnőt. „Az ellenség, az iszlamista terror meg akarja osztani a társadalmunkat. De mi nem adunk teret ennek a gyűlöletnek” - mondta Kurz, majd hozzátette, hogy sosem valamelyik vallási közösség tagjai az ellenségük, hanem a terroristák. „Nem a keresztények és a muszlimok, vagy az osztrákok és a bevándorlók között zajlik a küzdelem, hanem a civilizáció és a barbárság között.” (ORF/Die Presse)