Az Iszlám Állam magára vállalta a bécsi merényletet

külföld
2020 november 03., 18:32

Az Iszlám Állam volt a bécsi terrortámadás elkövetője, ezt közölte a dzsihadista terrorszervezet az Aamák nevű "hírügynökségén" keresztül. Az ISIS szerint a támadást elkövetője "a kalifátus egyik katonája" volt.

Az osztrák hatóságok által Kujtim Fejzulai néven azonosított, albán származású, észak-macedón és osztrák állampolgársággal bíró 20 éves elkövető annyiban biztosan kapcsolódik az Iszlám Államhoz, hogy megpróbált Szíriába utazni, hogy csatlakozzon a terrorszervezethez, viszont a török rendőrök elfogták. Ezért az osztrák bíróság 2019-ben 22 hónap börtönbüntetésre ítélte, de decemberben feltételesen szabadlábra engedték.

A merénylő hétfő este négy embert megölt, huszonkettőt pedig megsebesített Bécs belvárosában egy zsinagóga közelében.

Karl Nehammer osztrák belügyminiszter kedden este közölte, hogy vizsgálati őrizetbe vették a terrortámadással összefüggésben elfogott tizennégy gyanúsítottat. Az észak-macedón rendőrség időközben arról számolt be, hogy három személy, akinek köze volt a terrortámadáshoz, osztrák-észak-macedón kettős állampolgár, és mindhárman Ausztriában születtek.

Kedd délután őrizetbe vettek két svájci állampolgárt Winterthurban a bécsi merénylettel összefüggésben. A hatóságok szerint kapcsolatban állhattak a lelőtt támadóval.

A 20 éves Kujtim Fejzulai albán gyökerekkel rendelkezett, de szülei eredetileg Észak-Macedóniából származnak. A férfi Bécsben született és nevelkedett, és az osztrákon kívül észak-macedóniai állampolgár is volt.

Karl Nehammer a nap folyamán tartott sajtótájékoztatóján arról beszélt, hogy az elkövető lakásán lőszerdarabokat és egyéb bizonyítékokat foglaltak le, amelyeket még ki kell értékelni. Ugyanakkor már most világos utalások vannak arra, hogy közel állt az Iszlám Államhoz - tette hozzá a tárcavezető. Mint mondta, Fejzulai ilyen vonatkozású Facebook bejegyzést tett. (MTI)