Kampányhajrá: Trump kirúgná a járványügy vezetőjét, Biden kirúgná Trumpot

külföld
2020 november 03., 11:53

Donald Trump és Joe Biden is meghúzta a kampány utolsó napját. Trump Észak-Karolinában, Michiganben, Pannsylvaniában és Wisconsinban tartott kampányeseményeket hétfőn, Joe Biden Ohio és Pennsylvnia államokban.

Pennsylvania államot nem véletlenül tartották mindketten kiemelten fontosnak - ahogy keddi cikkünkben írtuk, az előrejelzések szerint az itteni
eredménynek döntő jelentősége lehet.

photo_camera Fotó: BRENDAN SMIALOWSKI/AFP

Trump az utolsó pillanatokban is hozta a formáját, és egy napon belül is megfogalmazott teljesen ellentétes üzeneteket. A michigani Grand Rapids-ben például lelkes közönség előtt azt mondta,

a politika történetének egyik legnagyobb győzelmét fogja aratni,

ami persze érthető a kampányhajrá hangulatában, pláne, hogy közben a YMCA-re táncolós videóban buzdít a szavazásra:

link Forrás

Ezzel egyidőben viszont több gyűlésen is arról beszélt, „soha nem látott csalásokra ad lehetőséget” a levélszavazás, szerinte ennek beláthatatlan következményei lesznek, és erőszak is elszabadulhat emiatt az utcákon.

(A republikánusok már a választás előtt több államban is pereket indítottak azért, hogy csak a szavazás napjáig beérkező levélszavazatok számítsanak bele az eredménybe. Ezt azzal próbálják indokolni, hogy a később beérkező szavazatok megfordíthatják a választás eredményét - annak ellenére, hogy ezek a szavazatok nem megfordítják az eredményt, hanem a részét képezik. Erről bővebben ebben a cikkben írtunk.)

photo_camera Fotó: BRENDAN SMIALOWSKI/AFP

Trump további adócsökkentést is ígért, ezen kívül támogatást a rendőrségnek és a katonaságnak, és lejátszott videókat Joe Biden szótévesztéseiről. A legtöbbet idézett jelenet viszony egyértelműen az volt, amikor a hétvégén Floridában támogatói

Rúgd ki Faucit!

skanálásban törtek ki, mire az elnök azt mondta, várjanak ezzel pár napot a választás utánig.

link Forrás

Anthony Fauci az Egyesült Államok járványügyi hatóságának elnöke, akit az elnök utóbbi időben kifejezetten élesen kezdett támadni.

„Én felvenném Faucit, és inkább Trumpot rúgnám ki”

- reagált a demokrata elnökjelölt, Joe Biden, aki a járványhelyzet miatt autós gyűléseket tartott. A pennsylvaniai Pittsburgh-ben Lady Gaga társaságában lépett színpadra, az elnökjelölt pedig azt mondta, úgy érzi, nagy győzelmet fognak aratni, Trumpnak pedig ideje csomagolni.

photo_camera Fotó: Drew Angerer/AFP

„Az egyetlen dolog, ami széttépheti Amerikát, az maga Amerika. Senki más nem tud versenyezni velünk. Trump pedig éppen ezt csinálja a kezdetektől fogva: megosztja Amerikát, szétszakít minket, egymás ellen fordítja az amerikaiakat faji, vallási, etnikai és gender alapon. De mi nem ilyenek vagyunk” - mondta.

photo_camera Fotó: JIM WATSON/AFP

A választási eredményeket Trump a Fehér Házban várja majd, miközben stábja a washingtoni Trump-szállodában rendezkedik be. Biden a Delaware államban lévő Wilmingtonban berendezett eredményváró helyszínen lesz, ugyanott, ahol augusztusban elfogadta pártja elnökjelöltségét. Biden itt él évtizedek óta. A tervek szerint helyi idő szerint kedden este beszédet is mond. Családján kívül csatlakozik majd hozzá alelnökjelöltje, Kamala Harris és az ő férje is. (Axios, Guardian, New York Times, MTI)