Dánia legyilkolná az összes farmon nevelt nyércet

GYÁSZ
2020 november 04., 20:33

Mette Frederiksen dán miniszterelnök szerdán közölte, hogy a kormány leölne minden farmon nevelt nyércet, nehogy azok koronavírussal fertőzzék meg az embereket.

photo_camera Dán nyércek egy dán nyércfarmon. Fotó: MADS CLAUS RASMUSSEN/AFP

Frederiksen egy, a kormánynak készített koronavírus-jelentésre hivatkozva azt mondta, a vírus egyik mutációját 12 észak-dániai emberben is megtalálták, akiket nyércek fertőztek meg. Magnus Heunicke egészségügyi miniszter szerint a Dánia északi részén regisztrált 783 koronavírusos eset feléhez "köze van" a nyérceknek.

A miniszterelnök szerint a nyércekben megtalálható mutálódott vírusnak pusztító következményei lehetnek világszerte.

photo_camera A dán nyércek figyelik, ahogy a rendőrök levágják a lakatot a farm bejáratáról, hogy bejuthassanak és leölhessék őket. Fotó: Mads Claus Rasmussen/Ritzau Scanpix via AFP

Dánia a világ egyik legnagyobb nyércszőrme-exportőre, évi 17 millió szőrmét termelnek ki, aminek a nagy része Kínába és Hong Kongba kerül. A kormány szerint az ország összes, nagyjából 15 millió nyércének leölése 5 milliárd dán koronába kerül majd.

photo_camera Dán rendőrök vágnak utat a nyércekhez. Fotó: Mads Claus Rasmussen/Ritzau Scanpix via AFP

Múlt hónapban még csak 41 nyércfarmon volt jelen a koronavírus, mostanra ez a szám 207-re nőtt. Az országban 1139 ilyen farm van összesen. A kormány már októberben elkezdte leölni az ország északi részén található farmokon a nyérceket, a tulajdonosokat ígéretük szerint kompenzálni fogják.

A Humane Society International nevű állatjóléti szervezet üdvözölte a miniszterelnök döntését. Azt remélik, a több millió nyérc legyilkolása után a szőrmefarmok tönkremennek.

photo_camera Leölésre váró dán nyércek. Fotó: HENNING BAGGER/AFP

(ABC News)