Három hét karantén lép életbe szombattól Litvániában

külföld
2020 november 04., 17:37

Litvániában november 7-től a koronavírus-járvány megfékezését célzó, háromhetes karantén lép életbe - jelentette be szerdán a vilniusi kormány. A balti ország legutóbb márciusban vezetett be két hónapig tartó karantént.

"Semmi örömteli nincs az ország második lezárásában" - hangsúlyozta Saulius Skvernelis litván miniszterelnök. "Most minden a mi kezünkben van, a siker pedig attól függ, hogy mennyire leszünk képesek követni a rendeleteket és a javaslatokat."

Litvániában az utóbbi időben ugrásszerűen megnőtt az új esetek száma. Szerdán 639 új fertőzöttet regisztráltak, ami háromszorosa az október 20-án jelentett 205 esetnek. A 2,8 millió lakosú Litvániában ezzel 18 092-re nőtt az eddig azonosított fertőzöttek száma, akik közül 182-en hunytak el.

A kormány ismételten sürgette a távolságtartást és a nem feltétlenül szükséges utazások elkerülését, illetve otthoni munkavégzésre bíztatta az embereket. A köztereken mostantól legfeljebb öten gyülekezhetnek, esküvőket és temetéseket pedig legfeljebb tíz fő részvételével szabad megtartani. A gimnáziumokat, egyetemeket, illetve edzőtermeket bezárják, az üzletekben pedig csak korlátozott számú vásárló tartózkodhat egyszerre, éttermek csak elvitelre adhatnak ételt.

(MTI/Reuters)