"Mit kell tennünk nekünk nőknek, együtt? Elvenni a hatalom ránk eső részét, tehát a felét!"

politika
2020 november 04., 18:09

Lengyelországban két hete indult tüntetéssorozat az abortusztörvény szigorítása miatt. A Nők Sztrájkja százezres kormányellenes demonstrációvá duzzadt, úgy tűnik, most már hiába próbálkozik a hatalmon lévő Jog és Igazságosság párt (PiS) a szigorítás halasztásával, a tüntetéshullámot nem tudják megtörni.

photo_camera Fotó: Halász Júlia/444

Szerda este Magyarországon élő lengyel nők másodszor is utcai akciót szerveztek a budapesti lengyel nagykövetség épülete elé. Nagyjából 400 résztvevő jelent meg, hogy kifejezze szolidaritását.

Az eseményen felszólalt Péterfy-Novák Éva írónő. "Mára már forradalom van, a nők forradalma" - mondta.

Péterfy-Novák Éva a lengyel abortuszszigorítás miatti szolidaritási tüntetésen, tavalyelőtt.
photo_camera Péterfy-Novák Éva beszél a tüntetésen. Fotó: Halász Júlia/444

Péterfy-Novák szerint az abortuszt ellehetetlenítő törvények arról szólnak, hogy hatalmat gyakoroljanak a nők felett. A hatalmasok most túlmentek egy ponton, elszoktak attól, hogy a nők azt mondják, elég volt.

Magyarországon tesztelik a nőket. De nem COVID-ra, hanem arra, hogy meddig mehetnek el

- mondta az írónő.

photo_camera Fotó: Halász Júlia/444

A megoldás pedig az, hogy a nők kikövetelik azt, ami nekik jár: az egyenlő bánásmódot és az önrendelkezés jogát. Ha több nő lenne a hatalomban, nem söpörnék le a nők ügyeit, és "akkor talán nem csak szaporodási segédeszköznek tekintenének minket".

photo_camera Fotó: Halász Júlia/444

"Mit kell tennünk nekünk nőknek, együtt? El kell vennünk a hatalom ránk eső részét, vagyis a felét!"

A tüntetők közös énekléssel, teaosztással folytatták a demonstrációt, többször elkezdték skandálni, hogy "My body, my choice!" ("Az én testem, az én döntésem!"), és megköszönték a velük tüntető férfiaknak, hogy eljöttek.

photo_camera Fotó: Halász Júlia/444

Lengyelországban eddig is Európa egyik legszigorúbb abortusz-törvénye volt érvényben, de az alkotmánybíróság október 22-ei döntése alapján a magzatot akkor sem lehetne elvetetni, ha súlyos fejlődési rendellenességgel vagy túlélésre képtelenül születne. A lengyel nők úgy érzik, a jobboldali kormány ezzel háborút indított ellenük.

photo_camera Fotó: Halász Júlia/444

A múlt heti budapesti eseményről videóriportban számoltunk be:

link Forrás