Tömeges szűrésbe kezd a fővárosi önkormányzat, százezer tesztet szereznek be

politika
2020 november 04., 12:40

"A tegnapi kormányfői bejelentés világos feladatokat szabott a állampolgároknak, és az önkormányzatoknak is, (..) de arról semmit nem tudtunk meg, hogy mit csinál a kormány," mondta Karácsony Gergely szerda délutáni online sajtótájékoztatóján. A főpolgármester szerint Orbán Viktor pont arról nem beszélt, hogy milyen feladata van még a kormányzatnak a járványügyi védekezés terén.

"Éppen ezért a fővárosi önkormányzat a kormányzat feladatait átvállalva úgy döntött, hogy egy rendkívül intenzív tesztelési kapacitásbővítésbe kezd: százezer antigén-teszt beszerzését indítja el napokon belül."

A tesztek felét, ötvenezer darabot, a kerületeknek adnak. A cél az, hogy minden olyan ágazatban biztosítsák az önkéntes tesztelés lehetőségét, amik különösen veszélyeztettetek. Karácsony kiemelte a pedagógusokat, akikről szerinte a kormány " különösen megfeledkezett". Mivel a főváros anyagi kapacitásai szűkösek, a budapesti tanárok szűréséhez adománygyűjtés indítanak.

link Forrás

A kedd este bejelentett kormányzati szigorításokhoz két javaslatot tett még tájékoztatója végén Karácsony:

  • fájóan hiányoznak azok a korlátozások, amik a tömegrendezvényeket szabályozzák,
  • az ingyenes parkolás bevezetése pedig közlekedési káoszt fog csak eredményezni, különösen advent idején.

A sajtótájékoztatón megkérdeztük Karácsony Gergelyt a kormány ajánlatával kapcsolatban, miszerint ahelyett, hogy biztosítanák a szükséges forrást, 60 milliárd forint értékben átvállalnák az önkormányzattól egyes fővárosi beruházások megvalósítását: a Biodóm befejezését, a Gellért-hegyi sikló megépítését, a budai fonódó villamos meghosszabbítását, a pesti alsó rakpart átalakítását és az Etele téri autóbusz-pályaudvar bővítését.

Arra a kérdésünkre, hogy mikorra várható döntés a fővárostól, belemennek-e ebbe az alkuba, nem adott egyértelmű választ a főpolgármester. Elmondta, jelenlegi pénzügyi helyzetében az önkormányzatnak meg kell vizsgálnia minden lehetőséget arra, hogy a budapestiek számára fontos beruházások megvalósulhassanak, de szerinte „óvatosan kell kezelni” a kormány ajánlatát. Ami a beruházások listájából a főváros számára igazán prioritás, az a pesti alsó rakpart átalakítása, és - bármennyire elhibázott beruházásról is van szó - a Biodóm befejezése, magyarázta Karácsony. Az előbbivel kapcsolatban hozzátette: a főváros elképzelhetetlennek tartja, hogy a kormánnyal kelljen alkudoznia arról, milyen forgalmi renddel kapják majd vissza a városlakók az átalakítás után a pesti alsó rakpart területét.