Trump bejelentette a győzelmét olyan államokban is, ahol nincs még hivatalos eredmény

külföld
2020 november 04., 07:43

Rendkívül kiélezett a verseny az amerikai elnökválasztáson, és kedd éjszaka (magyar idő szerint szerda kora reggel) mind Donald Trump, mind kihívója, Joe Biden arról beszélt, hogy meglehet számukra a győzelem. Csak míg Biden inkább csak optimistán nyilatkozott erről, addig Trump gyakorlatilag kész tényként beszélt erről, miközben csalási kísérletet emlegetett.

Donald Trump a Fehér Házban beszélt, miután előtte nem sokkal Twitteren már megvádolta a demokratákat azzal, hogy el akarják lopni a választást, illetve kiírta azt is, hogy big WIN!, amiért a Twitter megjelölte a posztját.

Trump azzal kezdte, hogy megköszönje az amerikai emberek támogatását, majd felsorolt államokat, ahol győzni tudtak, de egyben olyan államokban is (például Pennsylvaniában vagy Georgiában) győztesnek hirdetett ki magát, ahol még nem hirdettek hivatalos eredményt, és minden előrejelzés szerint nagyon szoros lehet a választás kimenetele.

Majd arról beszélt, hogy mindenhol győzelemre álltak, amikor hirtelen lefújták az egészet (itt nem világos, hogy mire gondolt). Az amerikai elnök szerint egy hatalmas csalás történik éppen az amerikai emberekkel szemben, és ezért Legfelsőbb Bírósághoz fordulnak, hogy ott támadják meg a választás eredményét (aminek amúgy még nincs eredménye, és jelen állás szerint Trump kifejezetten jól áll.)

Biden kevéssel korábban otthonában, Delaware-ben szólt támogatóihoz, és közölte, végig tudták, hogy ez egy hosszú menet lesz, most türelmesnek kell lenniük, de azt érzik, hogy jó úton haladnak, és szerinte nyerni fognak. Külön is kiemelte, hogy az országnak meg kell várnia, amíg az összes szavazatot megszámolták.