Elkapta a koronavírust a szerb ortodox egyház vezetője a járványszkeptikus püspök temetésén

2020 november 5., csütörtök 14:18
Irinej szerb pátriárka Fotó: Milos Vujovic/Anadolu Agency via AFP

Pozitív lett a koronavírus-tesztje Irinej szerb pátriárkának, a szerb ortodox egyház fejének, miután vasárnap részt vett a montenegrói ortodox egyházfő, Amfilohije püspök temetésén, aki a koronavírus-fertőzés szövődményeibe halt bele. Ennek ellenére a temetésén többen megcsókolták a nyitott koporsóba fektetett holttestét. A gyászszertartáson, amelyen több ezren vettek részt, szinte senki nem viselt maszkot, és a kötelező távolságot sem tartották be.

Amfilohije püspök a koporsóban Fotó: SAVO PRELEVIC/AFP

A 90 éves Irinejt szerdán szállították kórházba, állapota stabil. A temetés után Joanikije montenegrói püspök is kórházba került tüdőgyulladásra utaló jelekkel, csütörtök reggelre kiderült, ő is megfertőződött.

Egyébként Amfilohije sem hitt nagyon a vírusban, szívesen hangoztatta, hogy a zarándoklat Isten vakcinája, és maszkot sem hordott. Végül a koronavírus vitte el.

Aleksandar Vucic szerb elnök a temetésen Fotó: SAVO PRELEVIC/AFP

A temetésen mások mellett részt vett Zdravko Krivokapic, kormányalakítással megbízott montenegrói politikus, Aleksandar Vucic szerb elnök, valamint Milorad Dodik, a boszniai háromtagú államelnökség szerb tagja. A 12 milliós szerb ortodox egyház legtöbb tagja Szerbiában, Montenegróban és Boszniában él. Az ortodox egyház továbbra is erős intézménynek számít, a vezetői a politikusok legfontosabb szövetségeseinek számítanak. (BBC/MTI)