Szlovéniában az általános iskolákban is átállnak a digitális oktatásra a járvány miatt

2020 november 5., csütörtök 17:16

Szlovéniában hétfőtől az általános iskolák is digitális oktatásra állnak át, közölte csütörtökön a szlovén kormány. Egyben egy héttel meghosszabbították a koronavírus megfékezését szolgáló járványügyi intézkedéseket is.

Az oktatási intézmények - az elemi iskolák alsó tagozatos osztályai kivitelével - már október 19-től távoktatásra álltak át. A kormány döntése szerint a meghosszabbított őszi szünet után hétfőtől egy hétig mindenki számára online kezdődik az oktatás. Néhány kivétellel pedig az óvodák is zárva maradnak. Csak azoknak a gyerekeknek szerveznek felügyeletet, akiknek a szülei a rendőrségen, az egészségügyben vagy más létfontosságú szolgálatnál végeznek munkát.

Szombattól egy hétig érvényben marad a hat főnél nagyobb csoportosulásokra vonatkozó tilalom,valamint továbbra sem nyithatnak ki a nem alapvető fontosságú cikkeket forgalmazó boltok, a vendéglátóhelyek és a szállodák, valamint a fodrász- és szépségszalonok.

Kivételt képeznek ez alól a pedikűrösök, a bababoltok, a műszaki cikkeket forgalmazó üzletek, a bútor- és autószalonok, valamint a fotósok és órások. Harminc négyzetméteren ugyanakkor csak egy személy tartózkodhat. Marad az éjszakai kijárási és napközbeni lakhelyelhagyási tilalom, és továbbra is kötelező a szájmaszk viselése mindenütt.

A kormány hetente vizsgálja felül az intézkedéseket, a járványügyi adatok alapján pedig dönt arról, enyhít-e a korlátozásokon, vagy meghosszabbítja őket. A csütörtökön közzétett adatok szerint előző nap 1685-tel 41 094-re nőtt az azonosított fertőzöttek száma. Harminc beteg meghalt, a járvány halálos áldozatainak száma ezzel 471-re nőtt. A diagnosztizált betegek közül 1023-an vannak kórházban, közülük 161-et ápolnak intenzív osztályon.

A szomszédos Horvátországban a válságstáb jelentése szerint az elmúlt egy nap alatt rekordszámú, 2848 új fertőzöttet azonosítottak, a járvány kezdete óta megfertőződöttek száma ezzel elérte az 59 415-öt. Az elmúlt napon újabb 29 ember halt bele a betegségbe, a járvány eddigi halálos áldozatainak száma így 683-ra emelkedett. Kórházban 1278 beteget ápolnak, közülük 122-en vannak lélegeztetőgépre kapcsolva. (MTI)