Több mint hatszáz embert teszteltek Kambodzsában a koronavírusos Szijjártó miatt

Egészségügy
2020 november 05., 05:43

Kambodzsában legalább 628 olyan embert teszteltek koronavírusra, aki közvetlenül érintkezett az országba látogató, később fertőzöttnek bizonyuló magyar külgazdasági és külügyminiszter vezette delegációval, írja az MTI. Eddig egyikük esetében sem mutatták ki a fertőzést. Az, hogy a Kambodzsából Thaiföldre utazó Szijjártó Péter koronavírus-tesztje pozitív lett szerdán, jelentős hír volt mindkét, szinte vírusmentes országban.

Kambodzsában a hivatalos közlés szerint eddig egyetlen halálos áldozatot sem regisztráltak a járvány során. A 16 milliós országban az elmúlt két hónapban összesen 18 fertőzöttet találtak .

Thaiföldön mintegy 45 fertőzöttet találtak a múlt héten, a napi 6-7 eset egyike lett most a magyar miniszteré. Szijjártó Péter szerdán a bangkoki kórházból arról írt Facebook-oldalán, hogy

"a thai hatóságok nagyon korrektek voltak, gondomat viselték, járt nálam a kórházban az egészségügyi miniszter, és sikerült velük megállapodni a hazautazásról, úgyhogy már úton vagyok a reptérre, még ma haza tudok repülni."

Mindkét esetet alaposan dokumentálta a thai egészségügyi minisztérium.

Anutin Charnvirakul miniszter csokrot is vitt Szijjártónak:

photo_camera Fotó: HANDOUT/AFP

A koronavírusos Szijjártót védőfelszerelésbe öltözött ápolók, a csokor és egy ajándékkosár gyűrűjében szállt repülőre:

photo_camera Fotó: HANDOUT/AFP