Karanténba vonul több kambodzsai vezető Szijjártó Péter miatt

2020 november 4., szerda 16:26

Karanténba vonul több kambodzsai kormányzati vezető és tisztviselő, miután Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter koronavírus-tesztje pozitív lett ázsiai útjának következő állomásán, Bangkokban, jelentette be közleményben szerdán a phnompeni külügyminisztérium. Szijjártó Péter Kambodzsából érkezett a thaiföldi fővárosba.

Szijjártó Péter egynapos kambodzsai látogatása során tárgyalt Prak Szokhonn külügyminiszterrel, Aun Pornmoniroth gazdasági és pénzügyminiszterrel - mindketten miniszterelnök-helyettesek -, Pan Szoroszak kereskedelmi miniszterrel, Veng Szakhon mezőgazdasági miniszterrel és Szousz Jara parlamenti képviselővel, a "Száz modellfalu" program védnökével. Hun Szen miniszterelnök jelenlétében írták alá a két ország közötti vízügyi, mezőgazdasági és légi közlekedési megállapodásokat.

A kambodzsai kormány úgy döntött, lehetővé teszi, hogy mindenki, aki közvetlenül érintkezett a küldöttséggel a látogatás alatt, koronavírus-tesztet végezzen és az egészségügy-minisztérium irányelveinek megfelelően karanténba vonuljon, áll a külügyminisztérium közleményében.Hun Szen Facebook-oldalán jelentette be szerdán, hogy negatív lett a koronavírus-tesztje, de ennek ellenére kéthetes önkéntes karanténba vonul.

Paczolay Máté, a Külgazdasági és Külügyminisztérium sajtófőnöke szerdán tájékoztatta az MTI-t, hogy az ázsiai tárgyalások során, a Bangkokba történő érkezést követően Szijjártó Péter koronavírus-tesztje pozitív lett. Szijjártó Péterre több kétoldalú tárgyalás is várt volna Thaiföldön. Sajtófőnöke szerint a helyi szabályoknak megfelelően a külügyminiszter jelenleg egy bangkoki kórházban tartózkodik, és mivel tünetmentes, megkezdődtek a hazaszállításával kapcsolatos egyeztetések. A miniszter hazatérése után karanténba vonul, hogy se családját, se másokat ne fertőzzön meg. (MTI)