Több települést lezártak Dániában a nyércekben kifejlődött új vírustörzs miatt

külföld
2020 november 05., 19:22

Korlátozásokat vezetnek be Dánia néhány területén, ahol a farmokon tenyésztett nyércekben mutálódott koronavírus embereket fertőzött meg. Így péntektől 7 észak-Jütlandi településen zárva maradnak a kocsmák, éttermek, leáll a tömegközlekedés, valamint a zárt téri sporteseményeket is lefújták.

photo_camera Fotó: METTE MOERK/AFP

Mette Frederiksen dán miniszterelnök szerdán jelentette be, hogy a különös mutáció miatt az országban mind a 17 millió, farmon tenyésztett nyércet lemészárolják. Az ország a világ nyércnagyhatalma volt eddig, az állatok bundáját főleg Kínába adták el. A problémát az okozza, hogy a nyércek valamiért képesek elkapni az embertől a koronavírust, majd azt újabb embereknek adják tovább. Ennek az okát egyelőre vizsgálják. Korábban találtak már koronás nyérceket Hollandiában és Spanyolországban is.

Dániában 207 jütlandi nyércfarmon jelent meg a vírus, és ráadásul 5 esetben egy új vírustörzset is ki tudtak mutatni az állatokból, amivel a hatóságok szerint 12 ember máris megfertőződött.

photo_camera Fotó: HENNING BAGGER/AFP

Frederiksen szerdán arról beszélt, hogy a nyércekben kifejlődött új vírus gyengíti a szervezet antitestképző képességét, és a készülőben lévő védőoltások is hatástalanok ellene.

Spanyolországban a nyáron 100 ezer nyércet mészároltak le, miután több aragóniai farmon is megjelent a koronavírus, és Hollandiában is több tízezer állatot kellett elpusztítani. (BBC)