A vértesszőlősi siklóernyős-balesetben egy mentőtiszt is megsérült, most feljelentést készül tenni

baleset
2020 november 06., 13:58

Július 5-én, Vértesszőlős közelében fára zuhant egy siklóernyős, aki mentés közben életveszélyes sérüléseket szenvedett, miután a mentésére siető honvédségi helikopter rotorszele lesodorta őt az ágakról. A mentés közben megsérült egy mentőtiszt, Treszl Gábor is, aki a Telexnek beszélt arról, hogy komoly sérülései ellenére a Budapesti Regionális Nyomozó Ügyészség kizárólag a siklóernyős halála miatt indított nyomozást.

A mentőtisztet a baleset helyszínéről mentőhelikopterrel szállították a tatabányai kórházba, ahol összevarrták a fejét, majd hazaengedték. A Telexnek azt mondta, próbálta megtudni, miért repülhetett föléjük a helikopter, de hivatalosan sehonnan nem kapott választ, és azt várta, hogy a honvédségtől majd valaki vállalja a felelősséget.

Elmondta, hogy amikor társaival már nagyjából öt perce próbálták a fáról a helikopter miatt lezuhant férfit stabilizálni, a katonai helikopter teljesen váratlanul megint föléjük szállt.

Kiabáltak a rendőrök és a tűzoltók, hogy »dőlnek a fák«, odébb ugrottam, és tök nagy szerencsém volt, mert ahonnan elugrottam, egy viszonylag nagy fa bele is állt a földbe

– mondta a mentőtiszt, akit így is eltalált több kisebb ág, felszakadt a feje, kezébe pedig egy húszcentis ág fúródott.

A siklóernyős férfi augusztus 10-én meghalt a kórházban, az ügyben a Budapesti Regionális Nyomozó Ügyészség halált okozó, foglalkozás körében elkövetett gondatlan veszélyeztetés vétsége miatt nyomoz. A nyomozás tárgya „az eset valamennyi körülményének részletes vizsgálata, amely természetesen kiterjed a veszélyhelyzetre és a ténylegesen bekövetkezett sérelemre is” – válaszolták a Telexnek, miután rákérdeztek, hogy a mentőtiszt ügyét miért nem vizsgálják külön.

Treszl Gábort december 3-ra idézték be tanúként, a lapnak azt mondta, akkor feljelentést is tesz.