Szemtanú szerint a fán akadt siklóernyős mentésére érkező honvédségi helikopter okozott tragikus balesetet

baleset
2020 július 06., 12:08

Nagyon részletes leírást tett közzé a vasárnapi vértesszőlősi siklóernyős baleset egyik szemtanúja arról, hogyan szenvedett életveszélyes sérüléseket egy fán 20 méteres magasságban fennakadt társa.

Ebből az derült ki, hogy a sportoló segítségére siető honvédségi mentőhelikopter okozott igazán nagy bajt.

link Forrás

Illés Viktor vasárnap együtt indult siklóernyőzni a balesetet szenvedő Oroszi Zsolttal. Oroszinak 200 méteres magasságban gondjai akadtak („a gerinc fölött kapott egy csukást, ami az elmondása szerint befűzödött”), nem tudta folytatni az útját, mentőernyőt dobot, majd sikeresen, sértetlenül beereszkedett az erdőbe. A két ernyő fennakadt a 20-25 méter magas fákon, Oroszi behúzta magát az egyik fához, rögzítette a beülőjét, mielőtt kiszállt és lemászott egy Y ágba, kb. 15-20 méter magasan. Nem tudott lejjebb jönni, nagyon csenevészek voltak lejjebb az ágak.

Rádión jelezte a társának, a felette 100-150 méterre tekerő Illésnek, hogy menjen nyugodtan tovább, felhívja a fáról mentőket, azok majd leszedik. Illés nem ment tovább, leszállt. Ezután beszéltek telefonon, Oroszi megerősítette, hogy minden rendben van, stabil helyen van, egyelőre még nem érte el a fáról mentőket, de próbálkozik tovább.

Ezután nem sokára megjelent az első rendőrautó, mondták, hogy a siklóernyős balesethez jöttek, a 112-re jött riasztás. Illés jelezte, hogy „a baleset szó azért erős, fáraszállás van, az ember ép, semmi baja, tartjuk vele a kapcsolatot, keressük a fáról mentőket, jönnek, leszedik, szerintem elmehetnek”.

De a rendőrök szerint azt nem lehet, már elindult az ügy, így aztán kisvártatva megérkeztek a tűzoltók és a rendőri helyszínelők. Együtt felhívták a fán ülő Oroszit, ő is megerősítette, hogy semmi baja, már próbálja értesíteni a fáról mentőket, még nem érte el őket, „de no para”.

A tűzoltók viszont azt közölték, hogy megkezdik a mentést, mert nem akarnak az éjszaka sötétben ott fent botorkálni. Ekkor fél kettő körül volt az idő, a naplemente 9 körül van.

Oroszi felajánlotta, hogy ha fel tudnak neki vinni beülőt és kötelet, ő le tud jönni, mert képzett alpinista. De a tűzoltók azt válaszolták, hogy nem tudnak ilyen felszerelést biztosítani. Még posztolt is a fáról, hogy teljesen jól van, nincs sérülése és vár.

link Forrás

Ezután megjött az első helikopter, a mentősöké. A mentőorvos jelezte, hogy hallotta, hogy útban van már ide Pápáról egy MI-8as honvédségi helikopter is, ami szerinte nagyon rossz hír, mert az egy erre a célra alkalmatlan helikopter, elmondása szerint volt már arra példa, hogy a kollégái testi épségét veszélyeztette mentés közben a MI-8-as által keltett szél.

Valóban megjött a MI-8-as, tett egy-két kört a hegy felett, majd leszálltak. Illés beszélt az egyik katonával, elmondta, hogy mi a helyzet, megadta a fán rekedt barátja telefonszámát is.

A helikopter legelső felbukkanásakor még Oroszi is kiposztolt egy képet:

link Forrás

Ezután Illés odament a fa alá, beszélt Oroszival, aki megerősítette, hogy teljes biztonságban van, még viccelődtek is. A tűzoltók vezetője ekkor közölte, hogy a levegőből próbálják lehozni Oroszit. Közben elérték a fáról mentőket, akik azt mondták, hogy három óra múlva ott lesznek, ezt Illés mondta is a tűzoltóknak. Ez fél három körül volt.

Ennek ellenére elindult a helikopteres mentés, „megkezdődött az őrület”. A honvédségi MI-8-as „a fák fölött 10-15 méterrel elkezdett bejönni a terület fölé. Olyan 100 km/h-s szelet biztosan csinált, lent elsöpört mindent. A Zsolt fája, amibe kapaszkodott, kb. 5-10 méteres kilengéssel hánykolódott a szélben, szerencsétlen ember kapaszkodott, ahogy tudott. Nem sikerült a behelyezkedés, elmentek. Mondom a Zsoltinak, vedd fel a sisakodat legalább, amit meg is tett. Majd dumáltunk még mondtam neki, Csülök jön, ha kell. És akkor megindult másodszor is a (katonai) helikopter, kilógattak (!!!!) egy mittomén 10-20 méternyi kötelet (!!!!! személyzet nem volt a végén!!! mit gondoltak, majd Bruce Willis módjára félkézzel belekapaszkodik a kötélbe???) és elkezdett behelyezkedni. Megint rohadt nagy szél, elkezdett ránk a fákról ömleni a törmelék, a tűzoltó elküldött onnan, ahol álltunk, mert rajtam volt egy rövidgatya, meg egy póló, meg fogok sérülni. Kiszaladtam abban a szélben, amennyire tudtam (csúsztam-másztam és emlékezzünk, ott van egy tucat bámészkodó). A videó, amit fel fogok tölteni, itt szakad meg. Kiértem, biztonságos távolságba, amikor éktelen recsegés, a fa, amin a Zsolt ült, nem bírta azt, hogy a rajta lévő 25 nm ernyő és 15 nm mentőernyő tépi vitorlaként a 100 km/h-s szélben és félbetört. Pont abban a magasságban, ahol a Zsolt ült és próbált kapaszkodni. 15 métert, vagy még többet zuhant. Odarohantunk, tiszta vér volt, eszméletlenül feküdt, a mentősök nekiugrottak, én annyit tudtam kérdezni a mentőstől, hogy ugye nem halt meg?! Még nem tudom. Ez volt a válasz. Másfél-két órán keresztül küzdöttek ott az életéért, mire olyan állapotba hozták, hogy szállítható legyen.

Most kórházban van, reggelig műtik, élet és halál között volt. Gondoljatok rá, szorítsunk érte, szüksége van minden erőre!”

Itt van a két videó, amit illés feltöltött:

link Forrás
link Forrás

Illés azt írja, fent a hegytetőn a tragikus mentési kísérlet után találkozott a helyszínre először érkező, kisebb, civil helikopteres mentőssel, azt mondta, hogy pontosan ettől félt. Ez a gép egy elefánt a porcelánboltban.

A lezuhant siklóernyős társa azzal fejezte be a posztját, hogy biztos abban, hogy valaki, vagy valakik orbitális hibát követtek el, amikor nem ismerték fel, hogy nem rendelkeznek a szükséges kompetenciákkal és eszközökkel a probléma megoldásához. „Nagyon remélem, hogy megtalálják ennek az eszetlen akciónak a felelőseit, és soha a büdös életben nem jön egyik bajba került sporttársunk, vagy bárki másért ilyen eszetlen mentőakció”.

Kerestük az ügyben a Honvédelmi Minisztériumot is, amit válaszolnak, frissítjük a cikket.

Egyelőre ez a közelményük található meg a honlapon az esetről:

„Az Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság munkatársai értesítették a Magyar Honvédség légi kutató-mentő központját július 5-én, vasárnap, a kora délutáni órákban, mert Vértesszőlős térségében, egy siklóernyős balesetet szenvedett. A bajbajutott személy egy 20 méter magas fa tetején akadt fenn.

Az MH Pápa Bázisrepülőtérről kiérkező szolgálat a helyszín adottságai miatt nem tudott légi mentést végrehajtani, ezért a katasztrófavédelem munkatársai a kutató-mentő szolgálat helikopterének személyzetével közösen segítettek a bajba jutott siklóernyősön.”