Az SZFE vezetése leállítja az oktatást az egyetemen

POLITIKA
2020 november 06., 18:21

A Színház- és Filmművészeti Egyetemet megbénító blokád miatt az Egyetem vezetése immár több mint egy hónapja nem tud bejutni az Egyetem létesítményeibe. Emiatt felelős döntéseket hozni csak korlátozottan tud, az oktatás tényleges folyamatait, a létesítmények rendeltetésszerű működését ellenőrizni nem tudja"

- kezdődik a Szarka Gábor kancellár és Novák Emil általános rektorhelyettes által szignózott közlemény, amiben azt írják, a kuratórium döntése nyomán leállítják az oktatást az egyetemen, mivel nem tudják ellenőrizni azt.

Az írás szerint az SZFE "működésének konszolidálása érdekében tett tárgyalásokat a hallgatók és az oktatók elutasították", ezért állítják le a félévet, amiről az Oktatási Hivatalt is tájékoztatták.

A közlemény szerint "a 2020/2021-es tanév 2021. február 1. napjától folytatható, addig oktatási tevékenység az egyetemen semmilyen formában nem végezhető". Az első féléves tárgyakhoz tartozó kreditek teljesítését az egyetem vezetése nem ismeri el.

A döntések nem eredményezik a hallgatók jogviszonyának szüneteltetését vagy megszűnését, nem érintik a hallgatói munkaszerződéseket és Diákhitel szerződéseket sem.

A döntés értelmében november 9. hétfőtől február 1-ig az egyetem épületei "oktatási tevékenység és kollégiumi lakhatás tekintetében zárva tartanak".

A közlemény szerint azoknak a kollégistáknak, akik nem tudják megoldani a lakhatásukat, a kancellár kérelmek alapján elhelyezést biztosít.

Palkovics nem tárgyal

Az SZFE vezetésének döntésével szinte egyidőben közleményt adtak ki az egyetem hallgatói. Jövő szerdára hívták volna tárgyalni Palkovics László innovációs- és technológiai minisztert a Vas utcába, de Palkovics ezt visszautasította.

„A Kormány politikai célok helyett szakmai célokat igyekszik szolgálni azzal, hogy a színvonalas színház- és filmművészeti oktatás biztosítására rendelkezésre bocsátja a szükséges költségvetési forrásokat. Ennél nagyobb mértékben nem kíván beleszólni a jelenlegi konfliktusos helyzetbe sem"- fogalmazott válaszában a hallgatók tájékoztatása szerint a miniszter.

Az SZFE hallgatói az egyetemfoglalás kezdete óta hangsúlyozzák, hogy nem fogadják el a szerintük alkotmányellenesen kinevezett új kuratóriumot és az egyetem új vezetőit, és a kuratórium alapítói jogait gyakorló ITM képviselőivel szeretnének tárgyalni.