Joe Biden órákon belül fordíthat Georgiában és Pennsylvaniában

külföld
2020 november 06., 04:07

Donald Trump keleti parti idő szerint 18:45-kor, vagyis magyar idő szerint éjjel háromnegyed 1-kor kiállt a Fehér Ház pódiumára. Innen hagyományosan az amerikai elnökök szoktak közérdekű tájékoztatást adni. Most nyilvánvaló volt, hogy nem erről lesz szó. Trump egy kiélezett elnökválasztás harmadik éjszakáján nem közérdekű kérdésekről, hanem saját választási szerepléséről kívánt beszélni. De ami történt, még így is alulmúlt minden várakozást.

link Forrás

Talán mindennél jobban jellemzi a helyzetet, hogy alig pár perce tartott a tájékoztatója, három nagy tévétársaság, az ABC, a CBS és az MSNBC már el is kapcsolt róla. Hogy miért? Brian Williams, az MSNBC veterán hírolvasója ezt így foglalta össze: ""Nos, hát megint abban a különös helyzetben vagyunk, hogy nem csupán félbeszakítjuk az Egyesült Államok elnökét, de korrigálnunk is kell". A sajtótájékoztató után még a legvisszafogottabb, az elhangzott kijelentéseket ritkán minősítő tudósítók is, olykor sűrű elnézéskérés közepette kénytelenek voltak szimplán hazugságnak minősíteni az elhangzottakat.

Trump minden bizonyíték és tárgyi alap nélkül széleskörű választási csalást emlegetett, amit minden jel szerint ugyanarra alapozott, ami alapján a választás éjszakáján győztesnek nyilvánította magát. Az alacsony feldolgozottságnál közölt részeredményekre, melyek azokban az államokban, ahol elsőként a választás napján személyesen leadott szavazatokat összesítették, az ő jelentős fölényét mutatták.

Fordulat Georgiában

Akkor Georgiában például volt olyan pillanat, amikor bő kétszázezer szavazattal vezetett Biden előtt. De azt már a választás előtt tudtuk, hogy a választás napján főleg republikánus választók szavaznak majd. Hagyományosan is ők szoktak aktívabbak lenni a választás napján, és idén Trump kifejezetten bíztatta is őket, hogy a választás napján, szeméyesen szavazzanak. A demokraták viszont a járványhelyzetre tekintettel kifejezetten azon dolgoztak, hogy választóik minél nagyobb hányada levélben szavazzon. Ezt tükrözik az adatok is. Georgiában például a levélszavazatok mintegy nyolcvan százalékát szerezte meg.

Joe Biden is beszélt csütörtök este. Ő egyrészt nyugalomra szólított, másrészt nem jelentette be a győzelmét, csak azt, hogy elég biztos benne, hogy az összes szavazat megszámlálása után nyerni fog.
photo_camera Joe Biden is beszélt csütörtök este. Ő egyrészt nyugalomra szólított, másrészt nem jelentette be a győzelmét, csak azt, hogy elég biztos benne, hogy az összes szavazat megszámlálása után nyerni fog. Fotó: Drew Angerer/AFP

Így történhetett meg, hogy a feldolgozottság előrehaladásával arányosan csökkent, majd magyar idő szerint péntek hajnalra lényegében el is párolgott Donald Trump előnye. Amikor ezeket a sorokat írom, már csupán 1775 szavazattal vezet. miközben Clayton megyében, mely Atlanta egy részét és néhány elővárosát fedi le, még négyezer szavazatot kell összesíteni, ezek várhatóan 3200:800 arányban oszlanak majd meg Biden javára.

Trump sajtótájékoztatóján az ilyen fordulatokat arra próbálta fogni, hogy ezekben az államokban a demokraták uralják a választási apparátust. Georgiában momentán a kormányzó és a legfőbb választási tisztviselő is republikánus.

Ha Biden valóban meg is nyerné Georgiát - ennek kihirdetésével még várnánk, mert az államban csak péntek estétől számolhatják a tengeren túlon szolgáló katonák szavazatait, illetve a választás napján leadottak közül azokat, amelyek még ellenőrzésre szorulnak, és mindkét csoportban Trump lehet fölényben -, akkor aktuális számításaink szerint már 269 elektori szavazata lenne. Ez a győzelemhez még kevés, de azt már megakadályozná, hogy Trump többséget szerezzen az elektori kollégiumban, mivel így az elnöknek is legfeljebb 269 elektori szavazata lehetne. Ez viszonylag bonyolult helyzetet teremtene, mert ebben az esetben a képviselőháznak kéne döntenie az elnök személyéről. Ott ugyan a demokraták vannak többségben, de ilyen esetben nem egyszerű szavazással döntenek, hanem előbb az állami delegációk ülnek össze, hogy aztán államonként adják le a szavazatukat az elnökre.

Szerencsére a helyzet úgy áll, hogy nem kell elmerülnünk ennek részleteiben, mert Joe Biden hamarosan Pennslyvaniában is fordíthat. Ráadásul ott a trendek alapján olyan előnyre tehet szert, amely alapján győztesnek hirdethetik. Pennsylvaniának 20 elektora van, vagyis amikor ott győztesnek hirdetik - talán pár órán belül, talán csak péntek éjjel -, Joe Biden meg fogja nyerni az elnökválasztást is.

Biden Nevadában is nyerésre áll, és ott már szinte kizárólag Las Vegasban számolnak, ahol a választók többsége demokrata szimpatizáns. Biden jelenleg még Arizonában is vezet, de ebben az államban Donald Trump hajrázik erőset, és a jelen trendek alapján akár még fordíthat is. Az biztos, hogy itt nagyon szoros lesz a végeredmény, pár ezer szavazat dönthet. De ha minden a jelenlegi trendek szerint halad a többi államban is, ennek már nem lesz jelentősége. Ahogy annak sem, ha Trump a várakozásoknak megfelelően nyerni tud Alaszkában.

Szinte hihetetlen, de most úgy néz ki, hogy még pénteken, talán már napközben eldőlhet az amerikai elnökválasztás.