Már csak egyetlen vezető nem gratulált Joe Bidennek a V4 országai közül

politika
2020 november 07., 19:48

Számos közép- és kelet-európai államfő gratulált Joe Biden a győzelemhez amerikai demokrata jelöltnek szombat este.

Így tett majdnem mindegyik V4-es vezető is:

Andrzej Duda lengyel elnök Twitter-oldalán gratulált az amerikai politikusnak választási kampányához: „Várva az elektori kollégium jelölésére, Lengyelország elszánt arra, hogy megőrizze a lengyel-amerikai stratégiai partnerség magas szintjét és minőségét, a még erősebb szövetség érdekében.”

link Forrás

A lengyel államfői kabinetfőnök és külügyi államtitkár, Krzysztof Szczerski egy korábbi rádióinterjúban felidézte, hogy az utóbbi négy évben Duda nagyon jó viszonyt ápolt a jelenlegi amerikai elnökkel, Donald Trumppal, de az érdekeket, az államközi kapcsolatokat tekintve nyugodt a lengyel-amerikai kapcsolatok jövőjét illetően.

Milos Zeman cseh elnök táviratban gratulált Joe Bidennek - közölte Jirí Ovcácek elnöki szóvivő. A választás eredménye azt mutatja, hogy az amerikaiak változásokat akarnak - írta. A cseh elnök kifejezte reményét, hogy a jövőben az Egyesült Államok nyitottabb lesz Európa irányában: „Úgy vélem, továbbra is érvényes, hogy Európának ugyanúgy szüksége van Amerikára, mint Amerikának Európára. Közösen jobban hozzájárulhatnak ahhoz, hogy a szabadkereskedelem igazságosabb legyen az egész világon.”

Andrej Babis cseh miniszterelnök a Twitteren gratulált Bidennek, fontosnak nevezte, hogy az új államfő aktívan foglaljon állást a NATO szövetségi rendszere mellett, és igyekezzen kereskedelmi megállapodásokat kötni az Európai Unióval.

link Forrás

Zeman és Babis is nagyon jónak minősítették a cseh-amerikai kapcsolatokat, és kifejezték meggyőződésüket, hogy az együttműködés folytatódni fog.

Megszólaltak a polgárok. Szoros együttműködésünk folytatódni fog” - írta gratulációjában a Twitteren Igor Matovic szlovák kormányfő. Matovic közölte: bízik abban, hogy a jövőben az Egyesült Államok és az Európai Unió erős partnerekké válnak.

link Forrás

Az új szakasz pillanatnyilag legfontosabb megoldásra váró feladatának a koronavírus-járvány legyőzését nevezte a szlovák kormányfő.

???

A magyar miniszterelnök egyelőre nem reagált az eredményre, de amúgy sincs könnyű helyzetben, mert egyrészt a magyar közmédia esti híradójából nem igazán derült ki az eredmény, másrészt Orbán Viktor nyíltan Trumpnak szurkolt, és azt mondta: nincs forgatókönyve arra az esetre, ha Biden nyerne. Most sürgősen szüksége lesz egyre.

Románia és Horvátország

A V4-en kívül Klaus Iohannis román államfő a Twitteren gratulált Joe Bidennek. Azt írta: „Gratulálok Joe Biden megválasztott elnöknek a győzelméhez. Türelmetlenül várom, hogy még szilárdabbá tegyük erős és dinamikus stratégiai partnerségünk minden dimenzióját. Románia továbbra is azon lesz, hogy megerősítse transzatlanti közösségünk biztonságát, jólétét és ellenálló képességét.”

link Forrás

Andrej Plenkovic horvát kormányfő is gratulálta demokrata politikusnak. „A horvát kormány örül az együttműködésnek önnel és adminisztrációjával a kétoldalú kapcsolatok és a transzatlanti partnerség megerősítése érdekében” - írta Twitteren a miniszterelnök. (via MTI)