Elvették az SZFE tanárainak Neptun-hozzáférését

POLITIKA
2020 november 8., 17:21

Miután Szarka Gábor kancellár pénteken megtiltotta az oktatást a Színház- és Filmművészeti Egyetemen, szombat délután elvették az egyetem oktatóinak hozzáférését a Neptun tanulmányi rendszerhez.

Jákfalvi Magdolna, az SZFE egyik professzora a hvg.hu-nak azt mondta, a tanárok először azt hitték, csak a tanulmányi és pénzügyeket kezelő rendszerben jelentkezett átmeneti hiba, vasárnapra azonban egyértelművé vált, hogy nem fogják tudni a továbbiakban a Neptunon keresztül szervezni az oktatási tevékenységet. A tanárok azt mondják, ettől még elkezdik az oktatást hétfőn, de a Neptun hiánya ebben azért akadályozni fogja őket, hiszen így nem tudnak például körlevelet küldeni a hallgatóknak, értesíteni őket a kurzusokról vagy a vizsgákról, és a többi adminisztrációs teendőt is máshol kell végezniük.

Jákfalvi a doktori iskola oktatója, így a Neptun letiltása különösen súlyosan érinti, itt ugyanis rövidebb a szorgalmi időszak, és vizsgákat kellene kiírniuk a hallgatóknak.

„Mi azt látjuk, hogy nem csak a félév igazolását teszi lehetetlenné, hogy nem férünk hozzá a Neptunhoz, hanem a szervezését is. A doktori képzésben ez azért meglepő, mert nem kaptunk értesítést sem az Oktatási Hivataltól, sem az Országos Doktori Tanácstól, hogy a képzésünkkel kapcsolatban bármilyen kifogás merült volna fel. A sorrend az lenne, hogy vagy a Hivataltól, vagy a Tanácstól kapnom kellene egy végzést, hogy bizonyos okok miatt felfüggesztik az általam vitt képzést – ebben az esetben érthető lenne, hogy lekapcsolnak a Neptunról, de semmilyen értesítést nem kaptam, a felfüggesztés teljesen váratlanul ért engem, és a kollégákat is" - mondta a hvg.hu-nak.

Jákfalvi szerint a letiltást a legmagasabb neptunos jogosultságokkal bíró kolléga végezheti el, ilyenből általában egyetemenként egy van, az SZFE-n azonban jelenleg többen is bírnak a legmagasabb jogosultságokkal, hiszen az egyetem új vezetése is felruházott valakit.

Karsai György, a Doktori Iskola vezetője a Facebookon azt írta, „a korábbi események fényében már nyilván senki számára nincs hírértéke annak, hogy a fenti, durva rombolást senki nem vállalta névvel, amint annak sem, hogy minket, oktatókat senki nem értesített a Neptun-lezárásról. Mindenki megnyugtatására: az SZFE-n a tanítás holnap, hétfőn, november 9-én is a tanrendben meghirdetett módon folytatódik, az órák dokumentálásáról minden tanár saját hatáskörében gondoskodik.”